Εκτύπωση αυτής της σελίδας
07
Νοεμβρίου

Η τελευταία ευκαιρία του Α.Τσίπρα: Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και έναρξη συνομιλιών για ελάφρυνση του χρέους

Κατηγορία Πολιτική

Το σύνθημα που έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πρώτο νέο υπουργικό συμβούλιο είναι πώς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η έναρξη αμέσως μετά των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους είναι η τελευταία ευκαιρία για τη κυβέρνηση.

Αν δεν συμβεί αυτό τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα σε κάθε επίπεδο. Από οικονομικό και πολιτικό μέχρι και επικοινωνιακής διαχείρισης και ανοίγει ο δρόμος πιθανότατα προς τις κάλπες.

 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση έως και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Παρότρυνση που ερμηνεύτηκε πάντως και ως ένα (;) βήμα πίσω στις θέσεις κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και από την επομένη να ξεκινήσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους.

 

Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα, θέλοντας να δείξει πώς οι προσδοκίες της κυβέρνησης είναι μεγάλες από το γεγονός αυτό. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει πώς ο Ομπάμα θα θέσει το θέμα του χρέους στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μεταβαίνοντας στο Βερολίνο αμέσως μετά την Αθήνα και γενικώς ο Αμερικανικός παράγοντας θα είναι σύμμαχος της Ελλάδας στο θέμα αυτό. Μένει ωστόσο και να αποδειχθεί έμπρακτα.

 

Μέχρι τότε, στο σημερινό Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμάται πώς θα δείξει την ευελιξία από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να καμφθούν κάποιες αντιδράσεις και να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση στη γραμμή που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε, αυτά τα μηνύματα εξέπεμψε ο ανασχηματισμός με την αντικατάσταση των κ.κ. Κατρούγκαλου, Σταθάκη και Σκουρλέτη.

 

Στις 14 Νοεμβρίου, παραμονή της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, αλλά από σήμερα, στο Eurogroup, όπως έχει αναφέρει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα τεθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα:

 

-Οι αλλαγές στα εργασιακά, με την νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να αναλαμβάνει πλέον τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα «παζάρια» για τις αλλαγές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις ομαδικές απολύσεις, το«μοντέλο Δανίας» για τους απολυμένους, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ανταπεργίες.

 

-Οι ιδιωτικοποιήσεις, μετά την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τις οποίες η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα επιτάχυνσης για τις οριστικές αποφάσεις τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και τη ΔΕΗ.

 

-Τα «κόκκινα δάνεια» όπου, μετά την αποχώρηση από το υπουργείο Οικονομίας του κυρίου Γιώργου Σταθάκη, θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ θα προωθηθούν και νέες αλλαγές του ΟΟΣΑ στην αγορά.

 

-Το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που συνδυάζεται και με την πορεία των δημοσιονομικών, καθώς δεν έγιναν φέτος περικοπές 400 εκατομμυρίων ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες, ενώ θα χρειαστούν και άλλες το 2017 για να καλυφθεί το κονδύλι για χορήγηση του ΚΕΑ.

 

Όλες αυτές τις εκκρεμότητες, που έχουν ήδη δρομολογηθεί, εκτιμά η κυβέρνηση πώς θα τις έχει κλείσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ρύθμιση του χρέους. Αν δεν ανοίξει αυτός ο δρόμος τότε ο επόμενος είναι αυτός των εκλογών.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 240 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)