ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:15:54π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
08
Αυγούστου

Ιορδ. Τζαμτζής: Επιστολή στον Πρωθυπουργό για στήριξη των αγροτών

Κατηγορία Πολιτική

Τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών και των φορέων της Πέλλας αλλά και άλλων νομών, μετά και την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, εκθέτει σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιορδάνης Τζαμτζής.

Ο κ. Τζαμτζής τονίζει ότι το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία ως «απάντηση» στα μέτρα εναντίον της από Ε.Ε. και ΗΠΑ έχουν ως αποτέλεσμα να «αποκλείονται από την προνομιακή για τη χώρα μας ρωσική αγορά, τα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και πολλά βιομηχανικά».


Προσθέτει ακόμη ότι η Ρωσία εισήγαγε το τελευταίο διάστημα μεγάλες ποσότητες κερασιών και βερίκοκων από την χώρα μας, οι οποίες υπολογίζονταν ότι θα απορροφούσε περίπου 170.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.


Όπως αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, το 2013 η ρωσική αγορά κατανάλωσε το 25% της παράγωγης νωπού ροδάκινου, αξίας 24,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ και τονίζει ότι «αυτές οι εξαγωγές και το συνάλλαγμα απ’ αυτές, μετά τα αντίμετρα της Μόσχας, σταματούν» και «η ζημία για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη».


Επισημαίνει, επίσης, ότι οι νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Κοζάνης και Φλώρινας, σήμερα με τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα σταφύλια και αύριο οι νομοί της Πελοποννήσου, της Κρήτης της Ηπείρου και άλλες περιοχές, με τα πορτοκάλια τα μανταρίνια, τα λεμόνια, αλλά και τις ελιές απ' όλη την Ελλάδα, δέχονται και θα δεχτούν ένα συντριπτικό πλήγμα.


Ο βουλευτής Πέλλας εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει περιθώριο αντίδρασης και τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα πράξει τα δέοντα για την απελευθέρωση των εξαγωγών στην ρωσική αγορά και εκτιμά ότι επιβάλλεται να διεκδικήσουμε από την Ε.Ε. την αναπλήρωση όλων αυτών των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι φορείς που εμπορεύονται νωπά ροδάκινα, εξ αιτίας του εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία.


Ταυτόχρονα, αναφέρει, ο ΕΛΓΑ πρέπει να καταγράψει τις ζημίες από την μονίλια, (ζημιές από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις), για να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί.

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστηκε 279 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα