ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 6:00:00μ.μ.
08
Ιουλίου

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η θέση της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δώσει ο ίδιος ο Ερντογάν

Κατηγορία Πολιτική

«Μόλις το αφήσει πίσω του νομίζω θα μας δώσει την απάντηση και υποπτεύομαι ότι θα είναι η σωστή απάντηση»

 

«Ως συνέπεια του πολέμου και όχι μόνο, συσσωρεύονται συστατικά τέλειας καταιγίδας. Και μάλιστα σε τομείς που εμείς οι Ευρωπαίοι είχαμε ξεχάσει. Γενιές Ευρωπαίων είχαν ξεχάσει τι σημαίνει πληθωρισμός, είχαν ξεχάσει τι σημαίνει υψηλές τιμές ενέργειας» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην εκπομπή «Ανάλυσε το» της ΕΡΤ1 και τον Γιώργο Κουβαρά.

 

«Πιστεύω ότι η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική αυτή τη δεκαετία που αφήνουμε πίσω, πολύ πιο ισχυρή σε συνθήκες πίεσης και κρίσης. Αυτό γίνεται σε σχέση και με τον πόλεμο, μας λείπει το μίγμα πολιτικής για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Έχουμε εναλλακτικούς παρόχους από αξιόπιστες τρίτες χώρες, τις ΗΠΑ, το Κατάρ, τη Νορβηγία, την Αίγυπτο. Έχουμε ευρωπαϊκούς αποθηκευτικούς χώρους για τον χειμώνα που θα μας επιτρέψουν να τον περάσουμε χωρίς σκαμπανεβάσματα. Έχουμε διαμορφώσει για πρώτη φορά σε εθνικό πλαίσιο ασπίδα προστασίας για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Και αναπόφευκτα πρέπει να μάθουμε στην Ευρώπη να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο air condition και να την κατεβάζουμε στο καλοριφέρ, να έχουμε μικρότερη εξάρτηση από το αυτοκίνητο. Αυτό δεν θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας».

 

Ερωτηθείς για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σχοινάς ανέφερε: «Η ΕΕ ήταν αυτή που διαμόρφωσε ένα μίγμα απειλής κυρώσεων αλλά και κινήτρων και οδήγησε την Τουρκία, το κολασμένο καλοκαίρι του 2020, σε μία θεαματική αναδίπλωση και τα ερευνητικά της πλοία επέστρεψαν στα λιμάνια της. Στην Ελλάδα υπάρχει η αντανακλαστική αντίληψη ότι οι κυρώσεις λύνουν προβλήματα. Το κοκτέιλ απειλής κυρώσεων και κινήτρων αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικό».

 

Απαντώντας στην ερώτηση «τι είναι ο Ερντογάν για την Ευρώπη;», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε: «Η θέση της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δώσει ο ίδιος ο Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας και το δικό του. Μας χρωστάει μια ξεκάθαρη απόφαση. Αν η Τουρκία αισθάνεται πολύ πιο άνετα με την Τεχεράνη, τη Χεζμπολάχ και τη Μόσχα ή αν αισθάνεται πιο άνετα με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Δύση. Στη Μαδρίτη έδωσε μια μεταβατική απάντηση. Δεν έχει δώσει απάντηση οριστική, μας τη χρωστάει ακόμα. Πιστεύω ότι θα μας τη δώσει μόνο αφότου διαμορφωθεί το εκλογικό πεδίο στην Τουρκία. Γιατί όσο εκκρεμεί, δεδομένου ότι η βάση των ψηφοφόρων του είναι ισλαμικής πίστης, τον βολεύει το ασαφές μίγμα πολιτικής τοποθέτησης. Μόλις το αφήσει πίσω του νομίζω θα μας δώσει την απάντηση και υποπτεύομαι ότι θα είναι η σωστή απάντηση».

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 63 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα