ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 - 5:03:36π.μ.

banner468x60

02
Ιουνίου

Το Μαξίμου απαντά στις διαρροές για το QE: Μας βγάζουν από το δίλημμα να απορρίψουμε τις προτάσεις του Eurogroup

Κατηγορία Πολιτική

Κλίμα από το θρίλερ του 2015 επανέφερε η αιφνίδια σύγκρουση Αθήνας και μέρους των Θεσμών.

Αφορμή της ανάφλεξης ήταν η διαρροή “ανώνυμου ευρωπαίου αξιωματούχου” σύμφωνα με την οποία η Αθήνα χάνει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Η κυβερνητική απάντηση ήταν άμεση και ήρθε επίσης με διαρροή κυβερνητικών κύκλων που υποστήριζαν : “ Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής». Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά οδευέι σε μια συνεδρίαση του Eurogroup με την πλάτη στον τοίχο και το παιχνίδι απόλυτα ελεγχόμενο από τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε με τον οποία νωρίτερα χτες η Αθήνα είχε ανταλλάξει απ ευθείας βολές.

 

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την ένταξη στη χρηματοδοτική ομπρέλα της ΕΚΤ δείχνοντας διάθεση να επιδείξει ευελιξία στο χρέος, η διαρροή του ευρωπαίου αξιωματούχου αποτέλεσε χτύπημα κάτω από τη ζώνη, καθώς θεωρείται ότι επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα ενόψει διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. Είναι πλέον προφανές ότι η Αθήνα βάζει “όλα τα λεφτά” σε μια πολιτική απόφαση στη σύνοδο κορυφής ελπίζοντας σε ουσιαστική στήριξη της Γαλλίας, καθώς στο Eurogroup υπάρχει αξεπέραστο φράγμα Σόιμπλε.

 

Στην Αθήνα μελετούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απεμπλοκή, ακόμα και αυτό χωρίς ΔΝΤ, καθώς η στάση του αντί να διευκολύνει μάλλον δυσχεραίνει τα πράγματα στην περίπτωση που δεχτεί μια “ενδιάμεση” συμμετοχή στο προγραμμα χωρίς εξασφάλιση για την ελληνική πλευρά, ούτε της βιωσιμότητας του χρέους ούτε της ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Η κατάσταση εξελίσσεται σε ρώσικη ρουλέτα για την Αθήνα που καλείται να διαλέξει μια ανάμεσα σε μια κακή και μια πιο κακή λύση, γι αυτό και ενεργοποιεί -όπως όλα δείχνουν- το χαρτί της Συνόδου Κορυφής.

 

 


πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 337 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα