Πρόκειται για πρόσωπα με ερείσματα στη γαλάζια βάση κυρίως, αλλά και για άτομα με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά που ουσιαστικά συντελούν σχεδόν συγκροτημένες τάσεις εντός του κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως ομολογεί γαλάζιος βουλευτής, πως υπάρχει έντονη δυσφορία ανάμεσα στους βουλευτές γιατί δεν συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος, κάτι που νομοτελειακά οδηγεί στη δημιουργία τάσεων εντός της ΝΔ, προκειμένου να εκτονώνονται εκεί και να χαράσσουν κοινή πορεία όπως σε ζητήματα όπως αυτό των μισθολογικών αυξήσεων υπέρ των δικαστικών μόνο.
Η πρώτη ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση φάνηκε ήδη από το νομοσχέδιο για την τιμή του γάλακτος, όπου οι βουλευτές της επαρχίας συγκρότησαν οργανωμένη ομάδα προκειμένου να πιέσουν προς την κατεύθυνση της αλλαγής του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικότερο όμως παράδειγμα συγκροτεί αυτή τη στιγμή, η ομάδα των 5 (Δάνης Τζαμτζής, Ηλίας Βλαχογιάννης, Θεόδωρος Σολδάτος, Παύλος Βογιατζής και Δημήτρης Κυριαζίδης), οι οποίοι προέρχονται από την "λαϊκή Δεξιά της επαρχίας" απειλούν με καταψήφιση της τροπολογίας για τους δικαστικούς αν δεν περιληφθεί σ' αυτή και το θέμα της αποκατάστασης των μισθών των στρατιωτικών, οι οποίοι επίσης έχουν δικαιωθεί από τον Άρειο Πάγο.
Τη δική τους ομάδα όμως, φαίνεται πως συγκροτούν και οι κομμένοι από τον Πρωθυπουργό στον τελευταίο ανασχηματισμό, οι οποίοι χθες συναντήθηκαν στο Διόνυσο και έφαγαν μαζί, σε μία κίνηση που εμφανίζει χαρακτηριστικά συμπόρευσης. Οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου, Ζέτα Μακρή, Κώστας Γκιουλέκας φέρονται δυσαρεστημένοι με την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να τους παροπλίσει και εξετάζουν το ενδεχόμενο κοινών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα σε ζητήματα υπεράσπισης αποφάσεων που ελήφθησαν επί των ημερών τους.
Στον αντίποδα, εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, δείχνει πλέον να έχει παγιωθεί και μία ξεκάθαρα μεταρρυθμιστική τάση, δίχως οργάνωση αλλά στη βάση κοινών αντιλήψεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από πρόσωπα που είναι υπέρ ριζοσπαστικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και το Δημόσιο και αποτελείται κυρίως από πρόσωπα από τις νεώτερες γενιές του κόμματος, που εμφανίζουν προοδευτικότερες απόψεις. Πρόκειται ουσιαστικά για το λογική που εκφράζουν οι κ. Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Παπαμιμίκος, Αυγενάκης, Βολουδάκης και θέλει τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις να επιταχυνθούν, πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις έναντι της τρόικα και τις αντιδράσεις των συντεχνιών. Η ομάδα αυτή δεν είναι σχηματοποιημένη, αλλά εμφανίζει μία περισσότερο μεταρρυθμιστική φωνή εντός της ΝΔ.
Στο περιθώριο όλων αυτών, σημαντικό ρόλο διεκδικεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έχει επιλέξει το ρόλο του ελεύθερου σκοπευτή. Ο πρώην Υπουργός, με τα σημαντικά ερείσματα στη γενιά των 45άρηδων, εδώ και ένα χρόνο δείχνει να έχει αυτονομηθεί από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, υιοθετώντας μία ρητορική που ζητά άμεση κοινωνική στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή τη στάση, φαίνεται πως έχει επιλέξει και η νέα ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία πήρε σαφή στάση υπέρ των καθαριστριών του Υπ.Οικονομικών και κατά καιρούς έχει διαφοροποιηθεί σε αρκετά ζητήματα με κοινωνική διάσταση και είχε ως αποτέλεσμα να μείνει εκτός για ένα μεγάλο διάστημα, χωρίς ωστόσο να έχει μεταβάλλει τις απόψεις της.
πηγή:newsbomb.gr