ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 1:42:49μ.μ.
29
Μαρτίου

Ο γαλάζιος πήχης του 34% στις πρώτες κάλπες – Η διαφορά ασφαλείας και ο σταθερός στόχος για αυτοδυναμία

Κατηγορία Πολιτική

Το γαλάζιο επιτελείο έχει ήδη αρχίσει τα «τρέχει» την καμπάνια του πάνω στο τρίπτυχο «σταθερά- τολμηρά- μπροστά»

 

Ξεκινά και με τη βούλα του πρωθυπουργού ο σκληρός προεκλογικός αγώνας 50 +3 ημερών των κομμάτων μέχρι την πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου με το γαλάζιο επιτελείο να έχει ήδη αρχίσει τα «τρέχει» την καμπάνια του με σποτ που πατάει στο τρίπτυχο «σταθερά- τολμηρά- μπροστά» αλλά και το πρώτο προεκλογικό βίντεο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο tik tok στο οποίο ζητά από τους πολίτες ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας για να «σαρώσει» η ΝΔ με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα -όπως τονίζει- αυτά που κρατάνε τη χώρα πίσω.

 

Ακριβώς ένα μήνα μετά από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και το μούδιασμα- οργή που προκάλεσε σε ολόκληρη την κοινωνία, η κυβέρνηση έχοντας ως «οδηγό» τη μάχη με το βαθύ κράτος του αναχρονισμού με στόχο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που κρατούν τη χώρα πίσω, ξαναβρίσκει το βηματισμό της και βγαίνει μπροστά διεκδικώντας από τους πολίτες ισχυρή εντολή για μία ακόμη τετραετία και επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερό χέρι στο τιμόνι για να συνεχιστεί το έργο που έχει επιτευχθεί στην οικονομία, την κοινωνία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.


Ο γαλάζιος πήχης του 34%


Ήδη από το γαλάζιο κομματικό επιτελείο έχουν ήδη γίνει οι πρώτοι υπολογισμοί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι η απλή αναλογική αποτελεί παγίδα ακυβερνησίας υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της πρώτης ψήφου με την οποία οι πολίτες θα επιλέξουν ποιος θέλουν να κυβερνήσει.

 

Επειδή όμως τα εκλογικά μαθηματικά είναι συγκεκριμένα κατά την προεκλογική αυτή διαδρομή την οποία η ΝΔ θα δώσει με ένταση, στόχος είναι ο γαλάζιος πήχης στην κάλπη της 21ης Μαΐου σίγουρα να αγγίξει ( ακόμα καλύτερα να ξεπεράσει) το 34%, ώστε με την πόλωση που θα κορυφωθεί μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης η ΝΔ να φτάσει το 38% στην δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής που επιτρέπει την αυτοδυναμία. Και αυτό γιατί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

 

Με το σύστημα της απλής αναλογικής εάν το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων δεν ξεπεράσει το 8% (2019), τότε το πρώτο κόμμα για να πάρει οριακή πλειοψηφία 151 εδρών θα χρειαστεί 46%, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Και αυτό γιατί ο εκλογικός νόμος 4406/2016 προβλέπει κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και υπολογισμό των κοινοβουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κόμματα, τα οποία συγκεντρώνουν τουλάχιστον 3% επί των έγκυρων ψήφων.

 

Έτσι όλα τα κόμματα, θα εξασφαλίσουν αναλογικά τις έδρες τους, με βάση το ποσοστό τους, ενώ όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο «μικραίνει η πίτα» για όλους. Πάντως για τη ΝΔ διαφορά ασφαλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται μία απόσταση 3,5-4 μονάδων, καθώς με αυτά τα αποτελέσματα «κλειδώνει» για τη ΝΔ η πρωτιά και στις δεύτερες κάλπες.

 

Στρατηγική αυτοδυναμίας


Απέναντι στην προοδευτική διακυβέρνηση που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή σε συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τρίτο πολιτικό πρόσωπο η ΝΔ έχει ξεκάθαρη στρατηγική που δεν είναι άλλη από την αυτοδυναμία, διαμηνύοντας ότι αυτό δεν αποτελεί αλαζονική πρόταση αλλά προϋπόθεση για να κυβερνηθεί με σταθερότητα η χώρα και να μην απαιτούνται ατέρμονα παζάρια μεταξύ κυβερνητικών εταίρων για να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.

 

Ο πρωθυπουργός μάλιστα εξηγεί μέσα από παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πχ Βουλγαρία και Γερμανία, την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων που οδηγεί σε παρατεταμένη αστάθεια που οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς.

 

Γι’ αυτό το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα» με βασικά στοιχήματα για την επόμενη μέρα: καλύτερους μισθούς για όλους, πιο αξιοπρεπή υγεία και προσιτή στέγη κυρίως για τη νέα γενιά. Στόχος άλλωστε το γαλάζιου επιτελείου είναι να καταδειχθεί στους πολίτες ότι η πρώτη και η δεύτερη κάλπη είναι μια ενιαία διαδικασία και να καταστεί σαφές πως μια πιθανή ψήφος διαμαρτυρίας μπορεί να καταστεί ολέθρια για τη χώρα, προκαλώντας ακυβερνησία και πολιτική ανωμαλία, η οποία μετά τις κάλπες θα είναι αδύνατον να διορθωθεί.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 25 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα