ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 9:01:12π.μ.
29
Απριλίου

Παπαδημούλης: Να γίνουν πράξη τα αισιόδοξα μηνύματα από Ευρωπαίους αξιωματούχους

Κατηγορία Πολιτική

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πλειονότητα των κρατών-μελών θέλουν να υπάρξει σύντομα λύση στο θέμα της αξιολόγησης και θα υπάρξει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης,

κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τη διαπραγμάτευση, που παραχώρησε από κοινού με την επικεφαλής της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ, σε ομάδα δημοσιογράφων.

 

Ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «είναι σημαντικό να γίνουν πράξη τα αισιόδοξα μηνύματα και οι θετικές δηλώσεις που έρχονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους για συμφωνία εντός των επομένων ημερών». Ο ίδιος υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι τόσο ο Ζ-Κ. Γιούνκερ, όσο και ο Π. Μοσκοβισί έχουν στείλει ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

 

Ερωτηθείς αν κατά την άποψή του θα καταστεί δυνατή η σύγκληση Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, ο Δ. Παπαδημούλης απάντησε «όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο». Παρέπεμψε, δε, στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και του Γερουύν Ντάισελμπλουμ , οι οποίοι τονίζουν ότι το Eurogroup πρέπει να διεξαχθεί εντός των επομένων ημερών, ή το αργότερο τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

 

Ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Ντάισελμπλουμ, έχουν φτάσει στο 95% της συνολικής συμφωνίας. «Πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά για να φτάσουμε στο 100%», προσέθεσε και εξήγησε ότι το συνολικό πακέτο βασίζεται σε τρεις πυλώνεις: Στα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ, στον "μηχανισμό προσαρμογής" (2% του ΑΕΠ), μέσω του οποίου θα καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις, και στο ζήτημα του χρέους.

 

Όσον αφορά το "μηχανισμό προσαρμογής", ο Δ. Παπαδημούλης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της, η οποία καλύπτει όλα τα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup για έναν «αξιόπιστο» μηχανισμό, ο οποίος θα πυροδοτείται αυτομάτως. Υπενθύμισε, δε, ότι ο επίτροπος Οικονομίας Π. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης «καλή βάση για συμφωνία». Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι τα εφεδρικά μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, γιατί αυτό είναι νομικά και συνταγματικά αδύνατο. Προσέθεσε, όμως, ότι θα υπάρχει αυτόματη προσαρμογή σε κάθε ενδεχόμενη απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, κυρίως με περικοπές δαπανών.

 

Αναφορικά με τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι είναι μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, αλλά οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε δείχνουν ότι προσπαθεί να αποφύγει την υποχρέωση που ανέλαβαν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι. Αυτό είναι μια "αντίφαση", τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης, γιατί ενώ η Γερμανία ζητά τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, την ίδια στιγμή αμφισβητεί τις απόψεις του Ταμείου για το ελληνικό χρέος. Παρόλα αυτά, είπε, όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τα περισσότερα κράτη-μέλη αναγνωρίζουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέρη της συμφωνίας του καλοκαιριού, και αυτό που αφορά το χρέος.

 

Τέλος, σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη οι Ευρωπαίοι εταίροι, στην πλειονότητά τους, θέλουν να αποφύγουν την αποσταθεροποίηση στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωζώνης, σε περίοδο πολλαπλών κρίσεων (προσφυγικό, δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία κτλ.) Δυστυχώς, όμως –προσέθεσε-, το ΔΝΤ και κάποια κράτη-μέλη «παίζουν πολιτικά παιχνίδια» και ποντάρουν στην αστάθεια της Ελλάδας.

 

Από την πλευρά της η Γκ. Τσίμερ τόνισε ότι χρειάζεται γρήγορη και θετική αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον εκβιασμό του ΔΝΤ που ζητά μέτρα λιτότητας «έκτακτης ανάγκης». Η Γκ. Τσίμερ υποστήριξε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, «τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», δεδομένου ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα. Η Γκ. Τσίμερ εξέφρασε την άποψη ότι «κάποιοι θέλουν να σπρώξουν τη συμφωνία ως τις καλοκαιρινές διακοπές», και τόνισε ότι αν συμβεί αυτό θα είναι χαμένος χρόνος για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό που περιμένει να δει φως στην άκρη του τούνελ και να αισθανθεί ότι οι θυσίες του έχουν φέρει αποτελέσματα.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 169 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα