ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 - 5:51:25π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
26
Ιουνίου

Παυλόπουλος: Η δωρεά οργάνων είναι χρέος μας

Κατηγορία Πολιτική

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε το νέο προεδρείο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με επικεφαλής τον διευθυντή ΜΕΘ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, καθηγητή Ανδρέα Καραμπίνη και τίμησε δωρητές οργάνων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η δωρεά οργάνων είναι χρέος μας, το οποίο οφείλουμε να εκπληρώσουμε όλοι μας, αρχής γενομένης από εμένα». «Αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ. Ένας λόγος που συμπυκνώνεται στην αδήριτη και κατηγορηματική επιταγή: ας δώσουμε, πρώτοι εμείς, το στίγμα και το παράδειγμα» πρόσθεσε.

 

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «η ζωή είναι δώρο Θεού» και συγκεκριμένα χάρισμα, που επιτρέπει στον, εξ ορισμού, πρόσκαιρο άνθρωπο να ολοκληρώσει την επί γης πορεία του αξιοπρεπώς, κινούμενος μεταξύ των ακραίων ορίων της φθοράς και της αιωνιότητας.

 

«Υπ’ αυτήν τη λογική η δωρεά οργάνων δεν είναι απλώς ένα δείγμα περισσεύματος ψυχής, είναι, κυριολεκτικώς, καθήκον του ανθρώπου κατά τον προορισμό του» προσέθεσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ένα χωρίον του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, στο οποίο ο Χριστός απευθύνεται στους μαθητές του λέγοντας «Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε» είπε.

 

Πέραν της χριστιανικής διδασκαλίας, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, «το αντίδωρο ζωής μέσα από την δωρεά οργάνων ταιριάζει, απολύτως με την αντίληψη αλληλεγγύης που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το καθοριστικό αντίβαρο στην σύγχρονη ανθρωπιστική κρίση, ιδίως στον χειμαζόμενο τόπο μας».

 

«Μια αντίληψη αλληλεγγύης που πρέπει, οπωσδήποτε, να εμπεδωθεί επιτέλους και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αυτή είναι η βασική αρχή, πάνω στην οποία θεμελίωσαν οι ιδρυτές της, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων επισήμανε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων τιμώνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι δωρητές. Ο κ. Καραμπίνη χαρακτήρισε την δωρεά οργάνων «παράταση ζωής» και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους δότες, ενώ αναφέρθηκε και σε μια ξεχασμένη πτυχή της δωρεάς οργάνων, που -όπως είπε- είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και ευχήθηκε να συνεχισθεί αυτός ο αγώνας.

 

Ο πατέρας Αδαμάντιος Αυγουστίδης, γενικός αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αφού μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, εξέφρασε συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι’ αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση υπέρ του δώρου της ζωής, όπως το χαρακτήρισε, καθώς και την ευγνωμοσύνη προς τους συγγενείς των δοτών οργάνων, για τη θυσιαστική τους αγάπη, και βεβαίως, τον έπαινο προς τους ιατρούς που αγωνίζονται υπέρ του δώρου της ζωής. Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι «εφόσον τηρείται η επιστημονική δεοντολογία και διασώζεται ο σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, είτε στη ζωή είτε στον θάνατο, θα είμαστε αρωγοί και αμέριστοι συμπαραστάτες στον αγώνα σας».

 

Στην εκδήλωση παρέστη και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος δήλωσε ότι απέναντι σε μια εποχή του υπερτροφικού «εγώ» που επιβάλει την λογική του αρτιμελιακού ρατσισμού, η επιλογή της δωρεάς οργάνων σώματος είναι μια μορφή αντίστασης του «εμείς» στο «εγώ». Του πανανθρώπινου «εμείς», που αναδεικνύει την αξία και την αυταξία της ζωής και δίνει ένα διαφορετικό περιεχόμενο στις σχέσεις των ανθρώπων.

 

Ο κ. Κουρουμπλής εξήρε επίσης την πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας «να συστρατευθεί στη νέα προσπάθεια που επιχειρούμε, να κάνουμε την κοινωνία αλληλέγγυα, να δώσουμε ένα άλλο ποιοτικό περιεχόμενο στη ζωή εκείνων των ανθρώπων, που έχουν ανάγκη την δωρεά οργάνων σώματος».

 

Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε τους γονείς, τους συγγενείς, τους γιατρούς και τη νέα διοίκηση του ΕΟΜ και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ότι και άλλοι άνθρωποι από τον χώρο της Τέχνης θα συνεχίσουν αυτή την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σε μια εποχή που η μοναξιά σκοτώνει την ψυχή του ανθρώπου».

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδριος του Δ.Σ, του ΕΟΜ, διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής, επιστημονικός υπεύθυνος Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού Γ.Ν.Α «ΛΑΪΚΟ», καθηγητής Ιωάννης Μπολέτης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αντώνης Μαυρομμάτης, καθώς και οικογένειες δοτών οργάνων και μυελού των οστών.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 36 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα