Εκτύπωση αυτής της σελίδας
04
Οκτωβρίου

Πλεύρης: Με 60 εκατ. ευρώ ενισχύεται ο προϋπολογισμός των φαρμάκων υψηλού κόστους

Κατηγορία Πολιτική

Στο 41% από το 38% ανεβαίνει ο κλειστός προϋπολογισμός για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (04/10/2022), ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

 

«Ο προϋπολογισμός της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης παραμένει ως έχει διαχωριστεί σε φάρμακα υψηλού κόστους και λοιπά φάρμακα. Ο διαχωρισμός αυτός είναι απολύτως λελογισμένος καθως επιβαρύνει αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλλουν στην αύξηση της δαπάνης. Τα φάρμακα 1Α θα παραμείνουν σε κοινό προϋπολογισμό με τα 1Β, καθώς τα πρώτα επιβαρύνονταν υπέρμετρα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

 

Ως προς τον επιμερισμό της δαπάνης, τη διόρθωση της οποίας ανέμεναν οι φαρμακευτικές εταιρείες, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Με βάση τα νεωτέρα στοιχεία κατανάλωσης, οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά ποσού περί των 60 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα και ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ. Οπότε και εξορθολογίζεται απόλυτα ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% σε περίπου 59%-41%. Σε περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, όπως π.χ. από το ΙΦΕΤ, θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών» πρόσθεσε.

 

Το νέο δελτίο τιμών, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι θα εκδοθεί με τους αυτούς όρους και ήδη δρομολογείται η έκδοσή του. «Στόχος παραμένει ο έλεγχος της κατανάλωσης και μέσω διαρθρωτικών μέτρων οι δέκα πιο δαπανηρες κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικες οδηγίες. Αντίστοιχα τα φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας (π.χ. βιταμίνες) διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς με έλεγχο της δαπάνης τους» διευκρίνισε.

 

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα καινοτόμα φάρμακα, τονίζοντας ότι «τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα. Η χώρα μας θα εξορθολογίσει την κατανάλωση και καλεί τις εταιρείες να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις παρέχοντας εκπτώσεις όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φάρμακά τους τιμολογούνται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύονται με κόφτη 7%, καθεστώς τιμολόγησης που θα επανεξετασθεί το 2023. Τα ακριβά φάρμακα στη χώρα μας παραμένουν σε μεγάλη κατανάλωση και στόχος των μέτρων αποτελεί να μην λείπει κανένα φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή, αλλά αντίστοιχα και το ελληνικό δημόσιο να προμηθεύεται και να πληρώνει τα φάρμακα που χρειάζεται και όχι την υπερκατανάλωση» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

 

 Διονυσια Προκοπη

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 35 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)