ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 7:24:56π.μ.
24
Μαρτίου

Πώς ο Νίκος Ανδρουλάκης οδηγεί τη χώρα σε δεύτερες εκλογές

Κατηγορία Πολιτική

Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτονται να ανατεθεί η πρωθυπουργία σε τρίτο πρόσωπο εάν το κόμμα τους έρθει πρώτο

 

Ολες οι δημοσκοπήσεις από την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 έως και σήμερα φέρουν πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, του οποίου την ηγεσία από τον Δεκέμβριο του 2021 έχει αναλάβει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Προφανώς αυτό δεν διασφαλίζει ότι η σειρά θα είναι η ίδια και το βράδυ των εκλογών, ωστόσο όλα κατατείνουν στο γεγονός ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα αναφορικά με το εάν θα συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας ή θα οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες καθώς το σύστημα της απλής αναλογικής δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο για αυτοδυναμία.


Ο κ. Ανδρουλάκης ωστόσο μέχρι και σήμερα εμφανίζεται επισήμως να μην ρέπει ούτε προς τη Νέα Δημοκρατία ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ως δόγμα το ότι «εμείς θα παλέψουμε προκειμένου να φύγει ο Μητσοτάκης από την εξουσία και να μην έρθει ο Τσίπρας». Κατά συνέπεια, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών που θα αρχίσουν να τρέχουν επισήμως από την επόμενη ημέρα των εκλογών (από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία), ο κ. Ανδρουλάκης υπό την προϋπόθεση πως θα έχει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να μπορεί να διαπραγματευτεί, θα προτείνει συνεργασία μεν με το πρώτο κόμμα, αλλά με πρωθυπουργό ένα τρίτο πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ούτε το δικό του, ούτε του αρχηγού του πρώτου κόμματος.

 

Είναι ξεκάθαρο όμως πως κάτι τέτοιο δεν θα το δεχόταν ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν η Νέα Δημοκρατία έρθει πρώτη, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας εάν την πρωτιά πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αμφότεροι θα αναζητήσουν τυχόν συνεργασίες με τα άλλα κόμματα. Με βάση τα ποσοστά που δίνουν όμως οι δημοσκοπήσεις στα υπόλοιπα κόμματα, δύσκολα θα υπάρξει μια διαφορετικής σύνθεσης συνεργασία πέραν αυτής μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ή του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 εάν εισέλθει και πάλι στο Κοινοβούλιο. Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι οι έδρες των συνεργαζόμενων αθροιστικά θα φθάνουν τις 151.

 

Ο κ. Ανδρουλάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, βάζοντας τέλος στα σενάρια ότι ο ίδιος προωθεί λύση προσώπου εκτός πολιτικής. Μάλιστα απέδωσε τα σχετικά σενάρια στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο, όπως είπε, να ενοχοποιηθεί η πρότασή του. Κατά τον ίδιο, «ο λαός θα ψηφίσει και εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή.

 

Αρκεί επαναλαμβάνουμε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να πάρει ποσοστό πάνω από 10%. Οι περισσότερες σφυγμομετρήσεις το δείχνουν οριακά κάτω από αυτό το ποσοστό. Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης όμως θέλει «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» για να μπορεί να διαπραγματευτεί και να συγκυβερνήσει λαμβάνοντας τα στελέχη του κινήματος και κάποια από τα υπουργεία. «Ο ελληνικός λαός, αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 32 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα