Εκτύπωση αυτής της σελίδας
26
Νοεμβρίου

Σε Κοζάνη και Γιάννενα ο πρωθυπουργός – Σύσκεψη για την απολιγνιτοποίηση

Κατηγορία Πολιτική

Το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης και τα «εργαλεία» για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Διήμερη περιοδεία σε Κοζάνη και Ιωάννινα ξεκινά από σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της εξωστρέφειας αλλά και της ανάδειξης του εθνικού σχεδίου απολιγνιτοποίησης που αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή.

 

της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στον οικονομικό μετασχηματισμό, στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου από τη μονοκαλλιέργεια της λιγνιτικής εποχής σε αλλαγή της χρήσης του λιγνίτη με αέριο, την αξιοποίηση των ΑΠΕ αλλά και στη δέσμευση μεγάλων εκτάσεων για αντίστοιχα έργα.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιώντας συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κορυφαίων στελεχών της ΔΕΗ θα προεδρεύσει το μεσημέρι σε σύσκεψη, με στόχο να εξηγήσει το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης αλλά και τα εργαλεία που θα φέρουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στην περιοχή.

 

Τα εδαφικά σχέδια για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση καταλαμβάνουν τη Δυτική Μακεδονία έχοντας ως επίκεντρο τις λιγνιτικές περιοχές Κοζάνη, Φλώρινα, αλλά και τους άλλους Νομούς, Καστοριά και Γρεβενά και ταυτόχρονα επικεντρώνονται στην Μεγαλόπολη, που είναι ο λιγνιτικός Δήμος και μέρος από τους ενεργειακούς Δήμους, αλλά ταυτόχρονα καταλαμβάνουν και τους γύρω Δήμους, δηλαδή Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης.

 

Κίνητρα για απασχόληση

 

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός και στην στήριξη της απασχόλησης καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε το «κοινωνικό πακέτο» του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση θέσεων εργασίας στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου με δύο προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 5.400 νέες θέσεις εργασίας.

 

Διαχειριστική αρχή και εταιρεία «Μετάβαση Α.Ε.»
Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο φορέων: α) μια ειδική υπηρεσία δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης που είναι το κατ’ εξοχήν δημόσιο μοντέλο που θα έχει τη διαχειριστική αρχή για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Πράσινου Ταμείου και β) η εταιρία «Μετάβαση ΑΕ» που θα λάβει τα εδάφη, θα υποδέχεται τους επενδυτές, θα φροντίζει για την αποκατάσταση, θα μισθώνει τα εδάφη με μακροχρόνιες συμβάσεις κρατώντας στο τέλος την κυριότητα του δημοσίου.

 

Γαλάζιο προσυνέδριο το Σάββατο στα Γιάννενα

 

Με κεντρικό ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στα Γιάννενα προσυνέδριο της ΝΔ με θέμα: «Για τις επόμενες γενιές – Το βλέμμα στο μέλλον».

 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με νέους από όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ και τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην πανδημία, καθώς το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο είναι χαμηλό και για το λόγο αυτό θα επιχειρήσει να στείλει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα για επιτάχυνση του προγράμματος «Ελευθερία», ώστε να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα και σε τοπικό επίπεδο.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 78 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)