Εκτύπωση αυτής της σελίδας
02
Ιανουαρίου

Σε βαρύ κλίμα η επιστροφή του Μαξίμου στην καθημερινότητα

Κατηγορία Πολιτική

Μετατίθεται διαρκώς η επίλυση σημαντικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, με τη δεύτερη αξιολόγηση να παραμένει η σημαντικότερη εκκρεμότητα για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου που επιστρέφει από σήμερα σε κανονικούς ρυθμούς μετά τα κάλαντα και τη χαλάρωση της εορταστικής περιόδου.

Ο μήνας που ξεκίνησε από χθες αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο και κυρίως η 26η Ιανουαρίου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup. Με το ενδεχόμενο να μην έχει κλείσει έως τότε η δεύτερη αξιολόγηση, η ανησυχία είναι έντονη στην ελληνική πλευρά, παρά τις δημόσιες δόσεις αισιοδοξίας ότι το θέμα θα έχει λήξει έως το τέλος του μήνα και μάλιστα χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων.

 

Η αξιολόγηση αναμενόταν να κλείσει τον περασμένο Νοέμβριο και στη συνέχεια τον Δεκέμβριο, τώρα μετατίθεται για τον Ιανουάριο, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι συζητήσεις να τραβήξουν μέχρι και τον Μάρτιο.

 

Αυτή η κατάσταση οδηγεί προς τα πίσω την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Η ελληνική πρόταση για παράταση του κόφτη για όσα χρόνια χρειάζεται δεν είναι βέβαιο ότι περνά από τους δανειστές, ενώ ακόμη και χωρίς το ΔΝΤ, η γερμανική πλευρά θα ζητήσει να εφαρμοστούν μέτρα που προτείνει το ταμείο.

 

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου μπαίνει στο 2017 και ξεκινά με μεγάλες δυσκολίες.

 

Στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι πως το χρονοδιάγραμμα για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα μπορέσει να τηρηθεί. Ωστόσο η βούληση της Αθήνας δεν αρκεί, αφού στη δύσκολη εξίσωση μπαίνουν τόσο το Βερολίνο  όσο και το ΔΝΤ.

 

Δημοσίως κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι εκλογές δεν βρίσκονται στο σχεδιασμό του Μαξίμου, αλλά η αλήθεια είναι πως οι εκλογές βρίσκονται στο τραπέζι όσο το σκηνικό θυμίζει το καλοκαίρι του 2015.

 

Την ώρα που η δεύτερη αξιολόγηση για μία ακόμη φορά κρέμεται από μία κλωστή η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζονται για εκλογές.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί την επαναπροσέγγισή του κόμματος σε κοινωνικές ομάδες που απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ, με στοχευμένες περιοδείες και στην Αττική.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 166 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)