ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 - 8:52:02μ.μ.

banner468x60

11
Μαΐου

ΣΥΡΙΖΑ: Η τελική ευθεία μέχρι τις εκλογές της 15ης Μαΐου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κατηγορία Πολιτική

Δικαίωμα ψήφου στην κάλπη εκλογής προέδρου, έχουν όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν

Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι την 15η Μαΐου, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι οι πρώτες που διεξάγονται με τη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος.

 

Αν και η Κουμουνδούρου αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για τη συμμετοχή, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η όλη διαδικασία θα μετατραπεί σε μία μαζική λαϊκή κινητοποίηση, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα δείξουν τη στήριξη τους προς το κόμμα τους, στέλνοντας, παράλληλα και τον «λογαριασμό πίσω», στον Κυριάκο Μητσοτάκη – όπως είναι, άλλωστε, και το σύνθημα των εκλογών.

 

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλοι ασχολούνται με την επιτυχία της πρωτόγνωρης διαδικασίας. Από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που έχει πάρει στις «πλάτες» του ολόκληρο σχεδόν το επικοινωνιακό κομμάτι, με περιοδείες (σήμερα θα βρίσκεται στην Άρτα), συνεντεύξεις και κοινοβουλευτικές παρουσίες, μέχρι τα απλά μέλη του κόμματος.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, σχεδόν όλοι οι βουλευτές και τα καθοδηγητικά στελέχη βρέθηκαν σε περιοδείες σε σχεδόν όλες τις πόλεις της Αθήνας, μαζί με τις τοπικές Οργανώσεις Μελών. Όπως όλοι αναφέρουν, συναντούν ένα πολύ καλό κλίμα σε αυτές τις κινητοποιήσεις, αλλά και την αγανάκτηση των πολιτών για την ακρίβεια – κατά κύριο λόγο.

 

Επομένως, πιστεύουν ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχία των εκλογών. Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική υπόθεση από τις ανοιχτές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς στη δική τους αναμέτρηση δεν θα υπάρχουν «φίλοι», αλλά μόνο μέλη.

 

Ποιοι και πως ψηφίζουν


Δικαίωμα ψήφου στην κάλπη εκλογής προέδρου, έχουν όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν, είναι να προσέλθουν σε κάποιο από τα, σχεδόν, 1.000 εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Γαύδο ως τον Έβρο, όπως είπε πριν λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρα.

 

Επίσης θα πρέπει να καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και να δεχθούν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί την εν λόγω διαδικασία.

 

Όσοι εγγραφούν μέλη του κόμματος την ημέρα των εκλογών ή όσοι γράφτηκαν μετά την 21η Μαΐου, θα μπορούν να ψηφίσουν όπου το επιθυμούν ή μπορούν, ανεξάρτητα με την περιφέρεια ή τον δήμο στον οποίον κατοικούν.

 

Για τα 61.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ενταχθεί στο κόμμα πριν την 21η Μαρτίου και έχουν δικαίωμα ψήφου και για την Κεντρική Επιτροπή, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αυτοί μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

 

Αν για κάποιο λόγο βρίσκονται εκτός, θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό κέντρο της χώρας θέλουν, αλλά μόνο για αρχηγό. Αυτό συμβαίνει γιατί στην εκλογή των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, υπάρχουν και γεωγραφικά κριτήρια.

 

Όσοι δεν είναι μέλη ή έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου μπορούν να συμπληρώσουν διαδικτυακά τη φόρμα εγγραφής μέλους που θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και να προσκομίσουν στο εκλογικό τμήμα, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν στις ουρές.

 

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ., με τα κομματικά στελέχη να εύχονται η συμμετοχή να είναι τέτοια ώστε να δοθεί παράταση.

 

Όποιος επιθυμεί να ψηφίσει, πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 7 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα