Εκτύπωση αυτής της σελίδας
21
Οκτωβρίου

Σταϊκούρας: Οι 6 στόχοι της οικονομικής πολιτικής για τη προσεχή διετία

Κατηγορία Πολιτική

Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης η χώρα.

 

Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής για τη προσεχή διετία με στόχο την βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στις ομιλίες του στην 1η Διάσκεψη «The Greeks are Back» και στο 4th Athens Investment Forum.

 

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης και αντιμετωπίζει με σχέδιο, μεθοδικότητα, διορατικότητα και αποφασιστικότητα τις πολλαπλές προκλήσεις – υγειονομικές, κλιματικές, οικονομικές, ενεργειακές, γεωπολιτικές, επισημαίνοντας ότι για την αντιμετώπιση τους «υποχρεωθήκαμε να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής μας»

 

Ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε τους στόχους οικονομικής πολιτικής που έχει θέσει η Κυβέρνηση για την προσεχή διετία που είναι οι εξής:

 

1ος. Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από το τρέχον έτος.
2ος. Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, από φέτος.
3ος. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.
4ος. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός του 2022.
5ος. Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023.
6ος. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023.

 

Σταϊκούρας: Οι επτά πυλώνες
Όπως ανέφερε, για την επίτευξη των στόχων αυτών, συνεχίζεται και εντείνεται η εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής με ισχυρό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Πολιτική που εδράζεται στους εξής πυλώνες:

 

1ον. Επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

 

2ον. Συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

 

3ον. Συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών – όπως είναι το νομοσχέδιο για τα κίνητρα για συνέργειες και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων – και περαιτέρω προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

 

4ον. Συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής. «Η χώρα διαθέτει σήμερα ταμειακά διαθέσιμα ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, που ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

 

5ον. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσα από (α) την ταχεία υλοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα περίμετρος επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την πιστωτική επέκταση των τραπεζικών ιδρυμάτων, (β) τη συνέχιση της υλοποίησης του «Ηρακλή», (γ) την αξιοποίηση των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δάνεια, στα οποία θα συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας και το τραπεζικό σύστημα.

 

6ον. Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

 

7ον. Ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 46 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)