Έτοιμοι για να ανοίξουν ξανά το θέμα της απόλυσης 6.500 εργαζόμενων και να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει λίστα με τους φορείς που θα αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους, προσέρχονται σήμερα οι επικεφαλής της Τρόικα (και παρόντος του κυρίου Τόμσεν που από χθες αναμένετο να φτάσει στην Αθήνα) στο ραντεβού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αν και από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν πως δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα που να αφορούν το υπουργείο, το Μνημόνιο προβλέπει ότι το διάστημα 2013 -2014 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15.000 απολύσεις. Απομένουν άλλες 6.500 απολύσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να κάνει τα πλάνα της για τους άλλους έξι μήνες του έτους.
Για το «καυτό» μέτωπο των απολύσεων από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύουν πως οι δανειστές δεν θα θέσουν θέμα 5.000 απολύσεων για το 2015 και πως πέρα από την απομάκρυνση των 15.000 υπαλλήλων του 2014, που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις συνδεδεμένες με ποσοτικό στόχο και με διαθεσιμότητα.
Ωστόσο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύουν πως οι δανειστές δεν αναμένεται να θέσουν και θέμα άλων 5.000 απολύσεων για το 2015 ούτε θα γίνουν άλλες απολύσεις συνδεδεμένες με ποσοτικό στόχο και με διαθεσιμότητα.
Οι απολύσεις του 2014 όμως αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα εκδικαστούν οι υποθέσεις που αφορούν την απομάκρυνση 500 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται με πλαστά πιστοποιητικά.
Στην ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων περιλαμβάνονται επίσης:
1.ΝΕΟΣ τρόπος αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων (πρέπει να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2014.
2.Νέα κινητικότητα χωρίς απολύσεις
3.Νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων
Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, οι οποίες πλέον θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και κατάργηση θέσεων και οργανικών μονάδων.
Όσον αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την ποσόστωση στη βαθμολόγησή τους, από το αρμόδιο υπουργείο δηλώνουν κατηγορηματικά ότι όσοι λαμβάνουν τον κατώτερο βαθμό δεν κινδυνεύουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα.
Στις μέχρι χθες συναντήσεις τους πάντως οι απεσταλμένοι των δανειστών έδειξαν άγριες διαθέσεις. Στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη εξέφρασαν την δυσφορία τους για τις διαρροές περί φορολογικών ελαφρύνσεων, ενώ στις μαραθώνιες συνομιλίες τους με τον υπουργό Εργασίας επιχείρησαν να ανοίξουν ζήτημα ομαδικών απολύσεων και αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο από τώρα.
Στο «ραντεβού» με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια οι δανειστές χτύπησαν «καμπανάκι» για τα «κόκκινα δάνεια» ζητώντας να «τρέξουν» οι διαδικασίες.
πηγή:parapolitika.gr