ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:48:21μ.μ.
06
Δεκεμβρίου

Το ΠΑΣΟΚ, η όχθη των νικητών και οι μετεκλογικές συνεργασίες

Κατηγορία Πολιτική

Μια αποστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ομιλία του στο Ρέθυμνο άναψε φωτιές για νέα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών. Άλλωστε ο προεκλογικός αγώνας έχει φουντώσει για τα καλά και ακόμα και οι λεπτομέρειες μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αναλυτών…

«Η δημοκρατική παράταξη θα είναι στην όχθη των νικητών στις επόμενες εθνικές εκλογές και είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που θα έχει μια συντριπτική άνοδο στα ποσοστά του, όταν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα βλέπουν την πλάτη του ελληνικού λαού, συγκριτικά με τα ποσοστά που είχαν στις εκλογές του 2019».

 

Η αναφορά σε “όχθη των νικητών” οδήγησε ορισμένους στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ “έκλεισε το μάτι” σε συνεργασία με το πρώτο κόμμα, δηλαδή με τη ΝΔ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Από τη Χαρ. Τρικούπη δεν αποδέχονται βεβαίως μια τέτοια ερμηνεία και αποφεύγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο των συζητήσεων για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Αντίθετα, παραπέμπουν στην προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων του κ. Ανδρουλάκη σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του σε αυτό το timing και δεν έχει κανένα λόγο να προβεί σε κάτι τέτοιο.

 

Αντίθετα ο κ. Ανδρουλάκης από το Ρέθυμνο έστειλε μηνύματα και στο εσωτερικό του Κινήματος και στο εξωτερικό ξεκαθαρίζοντας κυρίως ότι δεν μπαίνει σε καμία διαδικασία παζαριού: «Δεν ήρθαμε στα πράγματα για να τα βρούμε ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Ήρθαμε στα πράγματα για να αναγεννήσουμε την δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήρθαμε στα πράγματα για να αγωνιστούμε ως νέα γενιά της δημοκρατικής παράταξης προκειμένου να μας δώσει ο ελληνικός λαός τη δύναμη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να επιβάλουμε τις αξίες μας ως κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Και όχι τα παζάρια κάτω από το τραπέζι» .

 

Στο πεδίο της καθημερινότητας ο κ. Ανδρουλάκης δεν παρεκκλίνει προς το παρόν από την επιλογή της προγραμματικής αντιπολίτευσης. Οι αλλαγές στο ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση και η απειλή των κόκκινων δανείων βρέθηκαν στο στόχαστρό του. Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια ανέδειξε την αντίστιξη ότι «το ΠΑΣΟΚ, τη δυσκολότερη στιγμή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όταν η Νέα Δημοκρατία του κ. Καραμανλή άφησε πίσω της μια χρεοκοπημένη Ελλάδα, πέτυχε την προστασία της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων. Ο κ. Τσίπρας με τα πολλά και παχιά λόγια, κατάφερε να παραδώσει τα κόκκινα δάνεια στα funds χωρίς πλαίσιο διαφάνειας και ο κ. Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω. Κατήργησε πλήρως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σήμερα χύνουν και οι δύο κροκοδείλια δάκρυα και αναρωτιούνται γιατί συμβαίνουν όλα αυτά».

 

Σκληρή κριτική άσκησε και για τις αλλαγές στο ΕΣΥ: «Η κοροϊδία έχει κοντά ποδάρια. Μετά τα πεπραγμένα στην ενεργειακή κρίση, στο Ε.Σ.Υ., στις υποκλοπές, στους θεσμούς, έρχεται το ταμείο των εκλογών και εκεί η Νέα Δημοκρατία πρέπει να λάβει ένα ηχηρό μήνυμα: Ως εδώ!» Μόνο τυχαία δεν ήταν και η χθεσινή επίσκεψή του στο Ιατρικό Κέντρο Καλυβίων απ΄ όπου άσκησε σκληρή κριτική στη Κυβέρνηση ζητώντας επιτακτικά την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως κοινωνική αναγκαιότητα . Όμως η Νέα Δημοκρατία έχει άλλες προτεραιότητες. Όπως είδαμε με τον πρόσφατο νόμο, η υπονόμευση του ΕΣΥ συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρέπει να ενισχυθεί. Πιστεύουμε ότι χρειάζονται νέα κίνητρα στους υγειονομικούς, στους γιατρούς, νέες ειδικότητες και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να στηρίξουμε αυτόν το βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους, όπως κάνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ιδιαίτερα εδώ στην Ανατολική Αττική είναι απαράδεκτο μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες να μην έχουν άμεση πρόσβαση σε νοσοκομειακή μονάδα. Δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση εάν δε δούμε την πραγματικότητα. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του σε όλη την Ευρώπη. Πάνω από την Ελλάδα κατατάσσονται μόνο η Βουλγαρία και η Λιθουανία. Όλα αυτά δείχνουν τί πρέπει να κάνει κυβέρνηση, όμως οι ιδεοληψίες και η στήριξη του ιδιωτικού τομέα δεν της το επιτρέπουν».

 

Η βασική γραμμή του Νίκου Ανδρουλάκη σε σχέση με τις εκλογικές συνεργασίες, είναι ένα ισχυρό ποσοστό την πρώτη Κυριακή, ώστε να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να συζητήσει με όλα τα κόμματα στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. «Ισχυρό ΠΑΣΟΚ την πρώτη Κυριακή σημαίνει ότι θα πάρουμε την πρωτοβουλία προγραμματικής συμφωνίας βάσει προτεραιοτήτων, που εμείς, αξιακά, θεωρούμε ότι κάνουν τη χώρα ισχυρή, με πρόσωπα πολιτικού ήθους. Συζήτηση με όλα τα κόμματα στη βάση των προγραμματικών μας προτεραιοτήτων», έχει σημειώσει πολλές φορές ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του..

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbomb.gr

 

Διαβάστηκε 25 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα