ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 8:11:54μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
08
Ιουλίου

Το πόκερ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το μέτωπο των 120 βουλευτών

Κατηγορία Πολιτική

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκονται οι τέσσερις προτάσεις για δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτές μπορούν να θεωρηθούν ως μία και να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 120 υπογραφών για να συγκληθεί η Ολομέλεια.

 

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως απαιτούνται 120 υπογραφές κάτω από μία ενιαία, κοινή πρόταση περί δημοψηφίσματος, και τηρούν στάση αναμονής.

 

Μέχρι στιγμής πρόταση για δημοψήφισμα θα καταθέσουν ο ΣΥΡΙΖΑ – πρόταση που θα υπογράψουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ , η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή.

 

Σημειώνεται πως χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξέφρασε την προσωπική του άποψη, ότι, αν οι προτάσεις έχουν κοινό χαρακτηριστικό το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του νομοσχεδίου, θα μπορούσαν να θεωρηθούν "ομοειδείς" και να συγκληθεί η Ολομέλεια για να συζητηθούν, ακόμη και εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε ότι επί της ουσίας φαίνεται ότι οι προτάσεις δεν είναι ταυτόσημες, αλλά σε κάθε περίπτωση το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής θα γνωμοδοτήσει.

 

Ωστόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι η στάση που τηρούν είναι ότι οι προτάσεις δεν μπορούν να "αθροιστούν" αν και είναι φανερό ότι η καθυστέρηση θα "έσερνε" το θέμα για αρκετούς μήνες.

 

Πάντως το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής είναι αυτό που θα αποφανθεί εφόσον υποβληθούν διαφορετικά αιτήματα, αν συγκεντρώνεται το σύνολο των απαιτούμενων 120 βουλευτών.

 

Σημειώνεται ότι ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), ΑΝΕΛ (14, με τον Ν. Νικολόπουλο) και ΔΗΜΑΡ (όπου δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι εκ των 13 βουλευτών θα στηρίξουν) αθροίζουν 98-99 βουλευτές. Αν σε αυτούς προστεθούν ακόμη και 10 εαπό τους ανεξάρτητους θα απαιτούνται και οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής για το "άθροισμα" των 120 βουλευτών, τις οποίες ΣΥΡΙΖΑ όσο και ΔΗΜΑΡ έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, την πρωτοβουλία για το έκτακτο άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής την έχει η κυβέρνηση.

 

Σημειώνεται ότι το 2008, οπότε είχε τεθεί θέμα δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και είχε γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή, είχαν αθροιστεί οι τέσσερις διαφορετικές προτάσεις που είχαν κατατεθεί για το αίτημα: η πρόταση που ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωνε 101 υπογραφές, η πρόταση του ΚΚΕ με 22, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με 14 και η πρόταση του ΛΑΟΣ με 10.

πηγή:news.gr

Διαβάστηκε 259 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα