ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:56:59μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
21
Ιουνίου

Το σχέδιο Τσίπρα για την «ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά»

Κατηγορία Πολιτική

Το σχέδιό του για την «ανατροπή της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά», τη συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής, δημοκρατικής συμμαχίας και

την ανάγκη πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης.

 

Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες, ριζοσπαστικός στις θέσεις ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες», ενώ διαβεβαίωσε: «Συμβιβασμούς, που διατηρούν το σημερινό, φθαρμένο statusquo, συμβιβασμούς, που διαιωνίζουν την τραγωδία των πολλών εν ονόματι της εξουσίας και τους πλούτου των λίγων, ας μην περιμένουν από μας».

 

Απαντώντας στα περί συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία και διεμήνυσε: «Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε, κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλο, να προσφέρετε στο τόπο, είναι να αφήσετε τον λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί».


Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «να σταματήσουν να παίζουν με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να σταματήσουν να σχεδιάζουν νέα Ιουλιανά και νέες εκτροπές» και «να οδηγήσουν τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο». Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρώτος και άμεσος στόχος μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και όχι η επιβίωσή της μέσα από εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή Προέδρου είναι μια αποφασιστική καμπή, που θα ανοίξει τον δρόμο για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.

 

Πολιτική συμμαχιών

 

Παρουσιάζοντας τη θέση του για την πολιτική συμμαχιών, που δεν διαφέρει από την πρόταση, όπως διατυπώνεται στην εισήγηση που ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας «με ξεκάθαρο προσανατολισμό, ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, σαφείς δεσμεύσεις και ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο», τονίζοντας παράλληλα: «Είμαστε καταδικασμένοι να διεκδικούμε την ηγεμονία».

 

Η πρόταση μιας δημοκρατικής, πατριωτικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, απευθύνεται πρώτα από όλα στην ίδια την κοινωνία, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως παράλλληλα, απευθύνεται στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους Οικολόγους Πράσινους, σε δυνάμεις και προσωπικότητες που με ανοιχτή καρδιά στήριξαν την ευρωπαϊκή καμπάνια της Αριστεράς και ενίσχυσαν την υποψηφιότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη προεδρία της Κομισιόν, αλλά και σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: «Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν». Επίσης: «Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ξεκάθαρη συνεννόηση, στη βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του παρακολουθεί τις εξελίξεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στη ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον, ότι «με όλες αυτές τις δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενος, όμως, απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κυρίου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι».

 

Το πρόγραμμα που θα συσπειρώσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία γύρω από συγκεκριμένους στόχους, όπως το περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, σε γενικές γραμμές είναι:

 

- Η άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την πολιτική που αναπαράγει την ύφεση και την κοινωνική δυστυχία.

- Το ξήλωμα των νόμων που κάνουν το μνημόνιο καθεστώς.

- Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.

- Η επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.

- Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

- Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.

- Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην στήριξη των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη, και όχι η κοινωνία στην στήριξη των τραπεζιτών.
- Η αναδιανομή του εισοδήματος. Με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, και στήριξη των ασθενέστερων και όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.

- Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

- Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

- Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας.

 

Αυτοκριτική

 

Στη μακρά αναφορά του στα εσωκομματικά προβλήματα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι όταν η οργανωτική υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται κατά πολύ της πολιτικής επιρροής του κόμματος και η αποτελεσματικότητα των κομματικών δυνάμεων υπολείπεται κατά πολύ των δυνατοτήτων τους, τότε υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί.

 

Εκφράστηκε, δε, αρνητικά για τις «πολλαπλές εκφωνήσεις τα παράλληλα κέντρα συνεννόησης που υποβαθμίζουν την ενιαία συλλογική λειτουργία του κόμματος, τις προσωπικές στρατηγικές», σημειώνοντας: «Φαινόμενα παραγοντισμού άνθισαν τον τελευταίο καιρό για ευνόητους λόγους και πρέπει να βρούμε όλοι μαζί τρόπους για να τα κόψουμε από τη ρίζα τους πριν μας κόψουν αυτά από τις δικές μας ρίζες».


Αναπτύσσοντας περαιτέρω τις θέσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο κομματικός ιστός, με κριτήριο, όχι τις εσωτερικές ισορροπίες και τις εσωκομματικές αναμετρήσεις, αλλά τη σύνδεση με την κοινωνία και την πολιτική αποτελεσματικότητα. «Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να στηθούν οργανώσεις σε κάθε χωριό της χώρας» είπε «να συγκροτηθούν εκλεγμένα περιφερειακά συμβούλια, που θα δρουν στο πλάι των περιφερειακών μας παρατάξεων, να συνταχθούν αντίστοιχα περιφερειακά προγράμματα». Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός ενιαίος ανασχεδιασμός για την πολιτική στα ΜΜΕ του κόμματος και όχι μόνον, ενώ ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο της Επιτροπής Προγράμματος και να τεθεί σε συζήτηση με στόχο να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός.

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 253 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα