×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
05
Απριλίου

Το Βερολίνο δεν θα τσακωθεί με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Κατηγορία Πολιτική

Να βρει συμμάχους σε μια δύσκολη εξίσωση επιχειρεί η Ελλάδα

στο πολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με το ΔΝΤ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εύκολο.

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να είναι έξαλλη με τις υποκλοπές και τις διαρροές, ενώ ο κρίσιμος παράγοντας της Ευρώπης, η Γερμανία φαίνεται ότι δεν δείχνει καμία διάθεση να τα... χαλάσει με το ΔΝΤ για την Ελλάδα.

 

Το σχόλιο του Βερολίνου σχετικά με τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου για την Ελλάδα αποδεικνύει ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διαταράξει τις σχέσεις του με το ΔΝΤ, για το οποίο επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα. «Για εμάς οι συνομιλίες αυτές δεν υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας να κινείται στην ίδια γραμμή.

 

Επανέλαβε δε για το θέμα της αξιολόγησης ότι μπορεί να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα, «παρότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες». Θέμα κουρέματος χρέους δεν υπάρχει, τόνισε εκ νέου.

 

«Δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές φιλικών συνομιλιών και κατόπιν το περιεχόμενο τους να δημοσιοποιείται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ.

 

«Για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν» τόνισε.

 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα.

 

Πάντως ακριβώς αυτή την «αδυναμία» του Βερολίνου για παραμονή του ΔΝΤ φέρεται να εκμεταλλεύεται και ο Π.Τόμσεν. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των WikiLeaks ο Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί.

 

Από την άλλη, όσο και αν επιθυμεί -κυρίως για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους- να συμμετέχει το ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί τις προτάσεις-απαιτήσεις του Ταμείου σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Το ενδεχόμενο κουρέματος είναι εκτός συζήτησης ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ο Μ.Γέγκερ.

 

«Δεν συζητείται το κούρεμα του ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

 

Σε αυτό το κλίμα, ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν σήμερα Τρίτη η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο με την αποκάλυψη της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου να αφορά και το Βερολίνο. Στη συνάντηση λέγεται ότι θα συμμετέχει και ο Π. Τόμσεν, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση και με τον Β. Σόιμπλε.

 

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 95 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)