Εκτύπωση αυτής της σελίδας
24
Μαΐου

Το χρονοδιάγραμμα προς τις εκλογές 2023: Στις 11 οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό – Τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Κατηγορία Πολιτική

Το σχέδιο περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις τόσο σε θεσμικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο και ο χρόνος πλέον κυλά αντίστροφα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι διερευνητικές εντολές επεστράφησαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πλέον σήμερα στις 11 το πρωί θα παιχτεί η τελευταία πράξη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τα κόμματα των οποίων κατάφεραν να μπουν στη Βουλή (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση) προκειμένου να τους ρωτήσει δια ζώσης αν υπάρχει ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.

 

Αφού εισπράξει 5 όχι, θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τον αρχαιότερο τη τάξει δικαστή, Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά τον οποίο και θα ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι τις επόμενες εκλογές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη 25 Μαΐου θα ανακοινωθεί η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα αποφασιστεί όπως ορίζει το Σύνταγμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και την Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία της.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέχρι στιγμής επικρατέστερος για την θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ., Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ., Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

 

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

 

Την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα θα ορκιστούν οι βουλευτές που εξελέγησαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και την Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται και η ορκωμοσία του προεδρείου της Βουλής. Την ίδια ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί για να διεξαχθούν οι εκλογές στις 25 Ιουνίου και θα γίνει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος.

 

Στοχευμένες περιοδείες

 

Η Πέμπτη θα είναι η τελευταία ημέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το στρατηγείο για τις εκλογές έχει ήδη στηθεί στην οδό Πειραιώς όπου αναμένεται να εγκατασταθεί από την Παρασκευή. Οι συσκέψεις είναι διαρκείς, τα δεδομένα έχουν πέσει στο τραπέζι και οι περιοδείες θα καταστρωθούν με βάση τις περιοχές που η ΝΔ έχει περιθώριο βελτίωσης των ποσοστών της, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα όπου υπήρξε διαρροή ψήφων προς τα δεξιά.

 

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει ή ακόμα και να αυξήσει το ποσοστό που έλαβε την περασμένη Κυριακή και να σχηματίσει μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση.

 

Το βλέμμα είναι πιο πολύ στραμμένο στο κόμμα ΝΙΚΗ που έχει καταγράψει υψηλές εκλογικές επιδόσεις στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

 

Έμφαση θα δοθεί σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, τις οποίες αναμένεται να επισκεφθεί ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Στο επίκεντρο θα βρεθούν η Α’ Θεσσαλονίκης όπου η ΝΔ πήρε ποσοστό 34,15% όμως το 2019 είχε κερδίσει με 35,52%, η Β’ Θεσσαλονίκης όπου η ΝΔ έφτασε το 40,07% από το 43,02% το 2019.

 

Αξιοσημείωτα είναι και τα ποσοστά στην Δράμα όπου χάθηκαν ψήφοι καθώς η Νέα Δημοκρατία πήρε ποσοστό 39,41% έναντι 43,9% το 2019.

 

Άλλο παράδειγμα είναι επίσης αυτό της Πιερίας όπου το 2019 η ΝΔ πήρε 47,45% και στις τωρινές εκλογές 41,09%.

 

Οι περιοδείες αναμένεται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Τρίτη.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 4507 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)