ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 12:05:09μ.μ.
28
Σεπτεμβρίου

Τουρκικές απειλές και ακρίβεια στο ραντάρ του Μαξίμου – Η «μάχη» του σούπερ μάρκετ

Κατηγορία Πολιτική

Πώς «θωρακίζεται» η κυβέρνηση απέναντι στα δύο μεγάλα μέτωπα

 

Δύσκολες ισορροπίες για την κυβέρνηση με δύο σοβαρά ανοικτά μέτωπα – τα ελληνοτουρκικά και την ακρίβεια – των οποίων οι ρίζες βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας, ωστόσο «φυτρώνουν» εντός, προκαλώντας «πονοκέφαλο» διαρκείας στο κυβερνητικό επιτελείο. Η συνεχής εμπρηστική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και η εκτόξευση των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης κυριάρχησαν κατά τη συνεδρίαση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ψύχραιμος, καλώντας ωστόσο τους υπουργούς να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, καθότι η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο αρνητικών συνεπειών, επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή των πολιτών.

 

Μέτωπο 1: Το παραλήρημα του Ερντογάν

 

Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση με την Ελλάδα με τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει καθημερινά τις απειλές συντηρώντας ένα «πολεμικό» κλίμα με τη χώρα μας. «Νομίζετε πως μπορεί να σας σώσει η στήριξη που σας έρχεται από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη. Δεν σας σώζουν αυτά» είπε σε ομιλία του, ενώ σήμερα συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, έχοντας στην ατζέντα του το θέμα της «ελληνικής προκλητικότητας». Η Αθήνα κρατά σταθερή και αποφασιστική στάση με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η Άγκυρα είναι διεθνώς απομονωμένη, συστήνοντας στον Πρόεδρο της Τουρκίας να αφήσει τα αχρείαστα πύρινα λόγια και να ρίξει τους τόνους. Πάντως, ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενο «ατύχημα» στο πεδίο, ώστε να πετύχει την αναίρεση της πολιτικής διαπραγμάτευσης και να επιβάλει τους δικούς του όρους. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι οι ένοπλές μας δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει ότι ««είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τα δικαιώματά μας».

 

Μέτωπο 2: Έξαρση κύματος ακρίβειας – ενεργειακό κόστος


Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι η έξαρση του εισαγόμενου πληθωρισμού που χτυπά όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών εν αναμονή του χειμώνα, με συντριπτικό ποσοστό, είναι η έξαρση του κύματος ακρίβειας, ενώ ένας στους πέντε «τρέμει» στο ενδεχόμενο να μείνει χωρίς θέρμανση (Alco/Alpha). «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» έλεγε στο Νewsbeast κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ωστόσο ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή γενναία προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στο αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο του Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 100 εκατ. ευρώ θα έρθουν από τα κρατικά ταμεία λόγω της αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο και της κάλυψης μεγαλύτερου μέρους του ποσού από τα λεγόμενα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, τους προηγούμενους μήνες.

 

 

Η «μάχη» του σούπερ μάρκετ

 

Κατανοώντας ότι το ράλι των τιμών έχει εκτροχιάσει ήδη τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς οι αυξήσεις σε πολλά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι διψήφιες, ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου να βάλουν στο στόχαστρό τους την ακρίβεια σε προϊόντα βασικής ανάγκης, προκειμένου να ληφθούν μέριμνες ώστε να μη φτάνει τόσο αυξημένο το κόστος στους καταναλωτές.

 

Να παρέμβει η Ευρώπη


Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση από την Ευρώπη στο πρόβλημα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας ασκεί ενεργά πιέσεις, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και το LNG που εισάγεται στην Ευρώπη αλλά και το φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Μάλιστα, για να ασκηθεί περαιτέρω πίεση η Ελλάδα και 14 ακόμα χώρες έστειλαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία της ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες με στόχο να υπάρξει νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 32 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα