ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024 - 9:01:38μ.μ.

banner468x60

05
Οκτωβρίου

Χαρδαλιάς: Θα προχωρήσουμε στην αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου

Κατηγορία Πολιτική

«Αν χρειαστεί να ενεργοποιήσω δυνατότητες που μου δίνει ο νόμος περί δημιουργίας μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, θα το κάνω»

Για τις προτεραιότητές του στην Περιφέρεια και για την υποψηφιότητά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές μίλησε το πρωί της Πέμπτης (5/10) Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής «Αττική μπροστά» εστίασε στα αντιπλημμυρικά έργα και αναφέρθηκε στον κίνδυνο από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και στο πρόβλημα που υπάρχει στον Κηφισό.

 

«Γνωρίζουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας το πρόβλημα που υπάρχει στον Κηφισό, αλλά και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών. Είναι οι κλασικές περιπτώσεις αυτές, στον Κηφισό εμπλέκονται 3 διαφορετικά επίπεδα διοίκησης, άλλη δουλειά κάνει το Υποδομών, άλλη η Περιφέρεια, άλλη οι Δήμοι· αυτό πρέπει να σταματήσει ή να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος. Ένας να παρακολουθεί τι ακριβώς χρειάζεται, αν υλοποιείται το κάθε έργο ξεχωριστά και αν υλοποιείται στον χρόνο που πρέπει. Αυτό είναι το πρόβλημα με τα ζητήματα συντονισμού», είπε αρχικά στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

 

«Η κυβέρνηση έχει πει πως σε αυτά τα ζητήματα επικαλύψεων πρέπει να υπάρχει ένας, ένας να δρομολογεί, ένας να υλοποιεί και ένας να λογοδοτεί. Κάθε μέρα δίνουμε την μάχη του αυτονόητου. Ο κόσμος θέλει άμεσες λύσεις, έχει βαρεθεί να ακούει τα ίδια και τα ίδια. Η συζήτηση που έχει γίνει και έχει γίνει στο επίπεδο της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεσες διοικητικές και νομοθετικές διευθετήσεις, έτσι ώστε τα ζητήματα που υπερβαίνουν τα όρια των Δήμων, είναι ζητήματα που πρέπει να τα παρακολουθήσουμε μητροπολιτικά. Να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης», συμπλήρωσε.

 

Για τις ευθύνες των φορέων, ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι, «θα ολοκληρώσουμε μία σειρά βημάτων που χρειάζονται για να προχωρήσουμε στην αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου. Αν χρειαστεί να ενεργοποιήσω δυνατότητες που μου δίνει ο νόμος 4662/2020 περί δημιουργίας μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, θα το κάνω. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα ότι κηρύσσαμε περιοχές σε έκτακτη περιοχή μετά την καταστροφή. Για πρώτη φορά εισαγάγαμε το ζήτημα της έκτακτης ανάγκης επαπειλούμενου κινδύνου. Τους πρώτους 20 μήνες θα δρομολογηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου».

 

«Πρέπει να προσεγγίσουμε τα θέματα αυτά με βάση τη δυνατότητα και όχι την αρμοδιότητα» είπε και πρόσθεσε: «Ξέρω τι ακριβώς κάνει η αυτοδιοίκηση και τι δυνατότητες έχει. Ξέρω που υπάρχουν αρρυθμίες και έλλειψη συντονισμού στο κράτος. Ένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για την συνολική εικόνα των έργων και τον έλεγχο. Η Περιφέρεια πονάει σε θέματα συντονισμού. Δεν ισοπεδώνω ό,τι έχει γίνει, αλλά το βασικότερο είναι ότι πολλά έργα έχουν μείνει στάσιμα λόγω των επικαλύψεων, της γραφειοκρατίας».

 

«Η κλιματική κατάρρευση κάνει άλματα, και πρεπει να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας»


Εστιάζοντας στην ασυνεννοησία Δήμου – Περιφέρειας ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε: «Η ελληνική Πολιτεία αυτό που έκανε πάντα είναι να έχει μία οριζόντια προσέγγιση του θέματος των αρμοδιοτήτων των Δήμων. Πρέπει να προσεγγίσουμε τα θέματα αυτά με βάση τη δυνατότητα και όχι την αρμοδιότητα. Χρειαζόμαστε ένα παρατηρητήριο. 3εναι online ένας ψηφιακός πύργος και βλέπουμε τα έργα που γίνονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε μία νομοθετικη δσιευθέτηση που θα επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Έχουν γίνει εξαιρετικά βήματα στο κομμάτι της διαχείρισης κρίσεων, η χώρα δεν είχε γενικά σχέδια και εργαλεία και απέκτησε».

 

«Η κλιματική κατάρρευση κάνει άλματα, και πρεπει να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας. Αυτό που έγινε στην θεσσαλία ξεπέρασε κάθε δεδομένο πρόβλεψης, άρα πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Θέλουμε οι πολίτες μας, όχι να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά να είναι ασφαλείς. Στην ζωή μου πάντα αγαπούσα την ευθύνη, ποτέ δεν κρύφτηκα, και είμαι εδώ για να μπορώ να είμαι κρίσιμος στους πολίτες. Θέλω στο τέλος της 5ετίας, να μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να ξέρουν ότι έκανα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βελτιώσω τη ζωή τους» δήλωσε.

 

https://www.megatv.com/

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 30 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα