ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 7:23:15π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
13
Σεπτεμβρίου

Χαρδούβελης: "Στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα η Τρόικα"

Κατηγορία Πολιτική

Tην επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ,

σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της άτυπης συνάντησης του Eurogroup στο Μιλάνο.

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τον Έλληνα ομόλογό τους για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Όπως είπε, η 5η αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το έδαφος προετοιμάστηκε στο Παρίσι, όπου διεξήχθησαν χρήσιμες συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των εκπροσώπων της τρόικας».

 

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ συνέχισε λέγοντας πως όταν ξεκαθαριστεί η εικόνα της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα μπορέσει να ξεκινήσει συζητήσεις για όλα τα θέματα, που συνδέονται με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του έτους.

 

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού υπενθύμισε ότι τον Αύγουστο εκταμιεύθηκαν προς την Ελλάδα 1 δισ. ευρώ, σημείωσε πως παραμένουν προς εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από το EFSF και ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP (κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων). Πρόσθεσε ότι τα ποσά αυτά θα είναι έτοιμα προς εκταμίευση, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η πέμπτη αξιολόγηση.

 

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική συζήτηση που έγινε στο Eurogroup, σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

 

Όπως είπε, στο άτυπο Eurogroup επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι η ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων παραμένει μεγάλη.

 

Ο Γκίκας Χαρδούβελης συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup ότι οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι διευκόλυναν την έλευση της τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Εκτίμησε ότι η τρόικα θα φτάσει περί τις 25 Σεπτεμβρίου και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ικανοποιήσει το 55% των συμφωνηθέντων.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης που έγινε στο σημερινό άτυπο Eurogroup, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε στους ομολόγους του ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τόνισε, επίσης, ότι η βιωσιμότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την αποδοχή του κόσμου.

 

Ο Γκ. Χαρδούβελης εξήγησε στη συνέχεια ότι στις περιπτώσεις των χωρών με μεγάλη ύφεση και κρίση, όπως η Ελλάδα, «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».

 

Σχολιάζοντας το μηνιαίο απολογισμό της ΕΚΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα και προβλέπει ένα σχετικά σημαντικό δημοσιονομικό κενό για την Ελλάδα το 2015 και 2016, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν το θεωρεί σημαντικό και ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο. Όπως, δε, σημείωσε, το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα στην Αθήνα.

 

Τέλος ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά τα στρες τεστ των τραπεζών, που θα γίνουν στα μέσα Οκτωβρίου και προέβλεψε ότι θα περατωθούν είτε στο τέλος του έτους, είτε στις αρχές του επόμενου έτους.

 

 


πηγή: parapolitika.gr

Διαβάστηκε 190 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα