ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 - 3:45:54π.μ.

banner468x60

08
Οκτωβρίου

Ξυδάκης: Δεν μπορείς να σταματήσεις την ιστορία με συρματοπλέγματα

Κατηγορία Πολιτική

Τη θέση πως η εφαρμογή του δίκαιου καταμερισμού των προσφύγων στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική, χωρίς να αποκλείεται η ενεργοποίηση κυρώσεων βάσει των συνθηκών για την προστασία του κύρους της ΕΕ,

εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με γερμανική αντιπροσωπεία, που αποτελείτο από ανώτερα στελέχη της καγκελαρίας, της ομοσπονδιακής Βουλής, των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και 'Αμυνας, καθώς και από στελέχη των ιδρυμάτων Κόνραντ Αντενάουερ και Global Public Policy Institute (SWP).

 

Ο κ. Ξυδάκης, σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, έστειλε το μήνυμα πως «η εφαρμογή των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων που αφορούν τη μετεγκατάσταση σε χώρες ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες, αποτελεί πολιτική δέσμευση την οποία όλοι θα πρέπει να σεβασθούν», και παρατήρησε πως μόνον έξι κράτη τηρούν τα υπεσχημένα.

 

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως η μη τήρηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με πρόσχημα την αντιευρωπαϊκή «ευέλικτη αλληλεγγύη» μειώνει την ΕΕ στα μάτια των πολιτών της, που διαπιστώνουν ότι η Ένωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια μεγάλη κρίση, «ενώ επιβεβαιώνεται, παράλληλα, το κακό προηγούμενο των opt outs που οδηγούν εντέλει σε αποσχιστικά φαινόμενα τύπου Brexit». Για τη διατήρηση της ΕΕ, υποστήριξε, είναι απαραίτητη η αποστολή ισχυρού πολιτικού μηνύματος στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού δικαίου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε ως ανησυχητική την κατάσταση σε ορισμένα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η «ορμπανοποίηση» και ο άκρατος λαϊκισμός, «δηλαδή οι αρνητικές και εν πολλοίς ατελέσφορες πολιτικές και ο λόγος μίσους έχουν ήδη επιμολυντική επίδραση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή».

 

Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι «τηρείται ικανοποιητικά προς το παρόν» και διατύπωσε την ελπίδα πως οι πρόσφατες αναταράξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας θα λάβουν τέλος σύντομα. «Από τη μεριά μας, ως Ευρώπη», πρόσθεσε, «μπορούμε να βοηθήσουμε την Τουρκία σε επίπεδο τεχνογνωσίας, προκειμένου να εκπληρώσει όλα τα υπολειπόμενα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων». «Όμως για να παύσουν οι ροές δεν αρκούν τα "λογιστικά" μέτρα, αλλά είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθούν τα γενεσιουργά αίτια στις εστίες του πολέμου», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι ενώ οι εμπλεκόμενες Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να δίδουν χρόνο για την ειρήνευση, η Ευρώπη δεν έχει αυτό το περιθώριο καθώς η πολιτική της συνοχή βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο ενώ αναδύονται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη μακροπρόθεσμων και στοχευμένων πολιτικών, οι οποίες θα βοηθήσουν και στην τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας πως δεν μπορείς να σταματήσεις την ιστορία με συρματοπλέγματα. «Με την εγκατάσταση νόμιμων οδών αντιμετωπίζονται τα παράνομα δίκτυα διακίνησης που κοστίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές ακόμη και την εβδομάδα που διανύουμε, αυτή τη στιγμή» προσέθεσε.

 

Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες πολιτικές, τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό το πρώτο βήμα που ολοκληρώθηκε με την επίσημη λειτουργία του οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα επιτηρεί τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα». Επίσης, άμεση προτεραιότητα αποτελεί για τον κ. Ξυδάκη η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, το οποίο θα μοιράζει τα βάρη και τις ευθύνες ισομερώς σε όλα τα κράτη-μέλη». Εξίσου σημαντική προτεραιότητα αποδίδει στη διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών, αναφέροντας πως «τα κράτη-μέλη οφείλουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Βαλέττα σχετικά με τις χώρες της Βορείου και Υποσαχάριας Αφρικής καθώς και με χώρες της Ασίας όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, «για το οποίο τελευταία γίνονται συντονισμένες προσπάθειες».

 

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη διαχείριση του προσφυγικού από τη Γερμανία, εκφράζοντας την εκτίμησή του για την υποστήριξη και τη δραστηριοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης. «Η καγκελάριος Μέρκελ προσωπικά με τη στάση της συνέβαλε στη διάσωση του ανθρώπινου προσώπου της Ευρώπης, αλλά και την πολιτική συνοχή της Ένωσης κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής στιγμής», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. «Οι γερμανικές αρχές είναι έμπειρες σε θέματα ασύλου και η παροχή τεχνογνωσίας παραμένει πάρα πολύ σημαντική», σημείωσε.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 198 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα