Μπορείς όµως να το δοκιµάσεις και ως σπορ για ενασχόληση αφού υπάρχουν πραγματικά πλεονεκτήματα από τα οποία θα ωφεληθείς ανεβαίνοντας στη σέλα. Όταν αρχίσεις να κάνεις τακτικά ιππασία, θα δοκιµαστεί η άποψή σου για τη φυσική κατάσταση και τη δύναµή σου.
Θεώρησε δεδοµένα, όµως, τα µαθήµατα µε έµπειρο εκπαιδευτή.
Τι σου προσφερει η ιππασία:
• Ισορροπία και σταθερότητα.
Όταν ανεβαίνεις σε µια ασταθή «επιφάνεια» όπως η πλάτη ενός αλόγου, η ισορροπία έχει ζωτική σηµασία.
Ακούγεται αρκετά εύκολο όταν κάποιος κρατάει το άλογο και το κάνει κύκλους, αλλά το πράγµα αλλάζει γρήγορα όταν προστεθούν ταχύτητα και µανούβρες. Αν το άλογο γέρνει προς τα αριστερά, δεν πρέπει να γείρεις κι εσύ προς τα εκεί, αλλά να µείνεις ίσια για να διατηρήσεις ισορροπία ή να µεταφέρεις το βάρος σου στα δεξιά για να κρατηθείς επάνω στη σέλα. Και για να γίνει πιο δύσκολο, τα πόδια και τα χέρια σου θα πρέπει να είναι ελεύθερα για να καθοδηγείς το άλογο και αυτό είναι αδύνατο αν τα έχεις τυλίξει γύρω από το λαιµό του!
• Συντονισµό
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να συµβούν ταυτόχρονα για να οδηγήσεις ένα άλογο να αναπτύξει ταχύτητα ή ακόµη και να βαδίσει σε κύκλο. Απαιτεί συντονισμένη πίεση των ποδιών, των χαλιναριών και σωστή στάση σώµατος. Ασχολήσου µε την ιππασία 2 ώρες την εβδομάδα για να δεις βελτίωση στο συντονισµό σου.
Θα αρχίσεις να αντιλαµβάνεσαι καλύτερα τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να έχεις το επιθυµητό αποτέλεσµα, όπως να ωθήσεις το άλογο να στρίψει αριστερά αν θες να πας προς τα εκεί. Έπειτα από λίγο, θα είσαι εξαιρετική στις ταυτόχρονες αλλά ανεξάρτητες κινήσεις των χεριών, του σώµατος και των ποδιών.
• Μηρούς από ατσάλι
Προετοιµάσου για «πιάσιµο» στα πόδια, στον κορµό και στα χέρια την επόµενη µέρα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις ιππασία, εκτός κι αν χρησιμοποιήσεις τα πόδια σου, ειδικά τους προσαγωγούς. Ένας αναβάτης πρέπει να «σφίγγει» αυτούς τους µυς για να µείνει πάνω στη σέλα.
Ο κορµός πρέπει, επίσης, να είναι σφιχτός για να προστατεύει τη σπονδυλική στήλη και να κρατάει τον αναβάτη ίσιο. Οι τετρακέφαλοι, οι δικέφαλοι και οι γλουτοί υποστηρίζουν τη δουλειά των προσαγωγών. Εµπλέκονται, επίσης, µε τις κινήσεις των ποδιών προς τα µπρος, πίσω και πλάγια που θα κάνεις για να ελέγξεις το άλογο. Οι γλουτιαίοι συσπώνται και σφίγγουν όταν κινείς τα ισχία σου για να δώσεις εντολή στο άλογο να σταματήσει.
Να το κάνεις, αν: θέλεις να δοκιμάσεις το πιο πρωτότυπο και ιδιαίτερο άθλημα, αλλά δεν έχεις προβλήματα με τη μέση σου, γιατί τα τραντάγματα θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.
• Σύσφιγξη και δύναµη. Θα αποκτήσεις δυνατούς κοιλιακούς, γερή πλάτη αλλά και βελτίωση της σιλουέτας. Από τη συνεχή ένταση αυξάνεται ο µυϊκός σου τόνος, όπως και µε τις συσπάσεις και το σφίξιµο που χρειάζεται την ώρα που ιππεύεις.
• Ευλυγισία: Όσο περισσότερο µείνεις στη σέλα τόσο θα βελτιωθεί η ευλυγισία σου. Και καλύτερη ευλυγισία σηµαίνει µεγαλύτερο εύρος κινήσεων, που σηµαίνει πως θα µπορείς να κάνεις άρσεις µε καλύτερη στάση και µε περισσότερα βάρη. Οι γάµπες σου θα κάνουν επίσης διάταση όταν ιππεύεις µε τη σωστή στάση: τα πέλµατα στην ευθεία των γονάτων, οι φτέρνες προς τα κάτω, η πλάτη ίσια.
Καις θερµίδες; Δε θα απογοητευτείς από το αποτέλεσµα, αφού σε µία ώρα ιππασίας καις περίπου 400 θερµίδες.
Πού θα το κάνεις: Αθλητικά ιππικά σωµατεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Στο site της Ελληνικής Οµοσπονδίας Ιππασίας, www.hef.gr , θα βρεις όλες τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα.
Πηγή: govastileto.gr