ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:23:12μ.μ.
13
Δεκεμβρίου

Οι άνθρωποι που ακολουθούν φυσική και υγιεινή διατροφή ασκούνται συστηµατικά, φαίνονται 10-20 χρόνια νεότεροι.

THEODOROS-DOLATSASΓια να µείνετε δραστήριοι, χωρίς προβλήµατα καρδιάς, οστών ή αρθρώσεων θα πρέπει να ασκείσθε συστηµατικά εφ' όρου ζωής. Η άσκηση επενεργεί στο σώµα των ανθρώπων ως εξής: 

 

• Βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος.
• Βοηθά να χάσετε το περιττό λίπος.
• Βελτιώνει και ενισχύει την λειτουργία της καρδιάς.
• Βελτιώνει και ανακουφίζει τον άνθρωπο από, το άγχος. Την υπερένταση, τους πονοκεφάλους, τις οσφυαλγίες, τις αρθροπάθειες.
• Βελτιώνει την εµφάνιση της κορµοστασιάς σας.
• Αυξάνει την µέγιστη πρόληψη οξυγόνου στους ιστούς.
• Αυξάνει την µυϊκή δύναµη των ασκούµενων.
• Ρίχνει την αρηριακή πίεση.
• Αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (HDL) και µειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL).
• Βοηθάει στην βραχυπρόθεσµη µνήµη.
• Βοηθάει στην όραση και ελέγχει το γλαύκωµα.
• Περιορίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη των ηλικιωµένων.
• Βοηθάει στην διακοπή του καπνίσµατος.
• Ενισχύει τη σεξουαλική επιθυµία (libido) και επίδοση.
• Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
• Περιορίζει την ανάπτυξη καρκίνου του παχέως εντέρου, προστάτη, µαστού, και άλλων καρκίνων.
• Περιορίζει τον κίνδυνο θρόµβωσης των αγγείων των ποδιών, του εγκεφάλου, της καρδιάς, λόγω ταχείας κυκλοφορίας του αίµατος.
• Ανακουφίζει τους ηλικιωµένους από την κατάθλιψη.
• Βοηθάει στην χαλάρωση.
• Βοηθά στην δυσκοιλιότητα. Αυξάνει τον µεταβολισµό και έτσι ελέγχει τη λανθάνουσα παχυσαρκία των µεσήλικων.
• Αυξάνει την παραγωγικότητα για εργασία.
• Βελτιώνει την ψυχική, πνευµατική και την κοινωνική ποιότητα της ζωής.
• Περιορίζει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

 

Ο µεταβολισµός του ηλικιωµένου µε την πάροδο των ετών ελαττώνεται µε αποτέλεσµα την µείωση των ορµονών και την αύξηση του σωµατικού λίπους και του βάρους. Η άσκηση αυξάνει τις ορµόνες και ιδιαίτερα τη αυξητική ορµόνη βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό σύστηµα. Βελτιώνει επίσης τους µυς και τα οστά, καίει το περιττό λίπος και συµβάλλει στην ανανέωση και στην συνολική ευεξία του ηλικιωµένου. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η γεροντική παρακµή και γήρανση καθώς και η µειωµένη µυϊκή αντοχή και δύναµη οφείλεται στην µη χρησιµοποίηση του µυϊκού συστήµατος και όχι στην γήρανση. 250.000 θάνατοι στις Η.Π.Α. το χρόνο αποδίδονται στην απουσία τακτικής σωµατικής άσκησης. Πρόσφατες αντι-γηριατρικές µελέτες έχουν δείξει ότι η συστηµατική άσκηση καταπολεµά το διανοητικό γήρας, βοηθά στην χηµεία του εγκεφάλου µ ε αποκατάσταση της διανοητικής ισορροπίας. Αλλά ποιες είναι οι ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι ηλικιωµένοι; Οι ασκήσεις µετρίας έντασης όπως το βάδισµα, το τζόγκινγκ, η αεροβική γυµναστική, το ποδήλατο, το κολύµπι, η κηπουρική, το ανεβοκατέβασµα της σκάλας ο διάδροµος εφόσον γίνονται συστηµατικά (τουλάχιστον έως 30 λεπτά καθηµερινά) επιµηκύνουν το προσδόκιµο χρόνο ζωής. Η συχνή άσκηση, βοηθά την κανονική λειτουργία των αρθρώσεων, των οστών, των τενόντων και των συνδέσµων σε αρκετά προχωρηµένη ηλικία. Έχει αποδειχθεί ότι η συχνή άσκηση είναι η καλύτερη προληπτική ιατρική που διαθέτουµε.

 

Η αεροβική άσκηση µειώνει τον κίνδυνο των πτώσεων, διατηρώντας την ευκινησία των αρθρώσεων καθώς και τη δύναµη των µυών, την ισορροπία και το συντονισµό. Οι πτώσεις είναι µία συνηθισµένη αιτία σοβαρών τραυµατισµών στους ηλικιωµένους, όπως είναι τα κατάγµατα του χεριού και του ισχίου. Εκτός του ότι βοηθά να διατηρήσετε την ευκινησία και την ανεξαρτησία, η άσκηση επιβραδύνει την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης. Η πάθηση αυτή είναι πιο συνηθισµένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες και κάνει τα οστά λεπτότερα και πιο εύθραυστα, καθώς περνούν τα χρόνια. Αν νοιώσετε πόνο στο στήθος, στον αυχένα ή στα χέρια, ζάλη ή τάση προς λιποθυµία, την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά ή δύσπνοια κατά την άσκηση, ίσως αυτό να σηµαίνει ότι η καρδιά σας βρίσκεται σε υπερένταση. Αν παρουσιαστεί κάποιο από αυτά τα συµπτώµατα, αναπαυθείτε αµέσως και δείτε τον γιατρό σας. Οι ασκήσεις χαλάρωσης και έκτασης µπορούν να εκτελούνται σαν ένας τρόπος διατήρησης της φόρµας ή σαν προθέρµανση πριν προχωρήσετε σε εντονότερη άσκηση. Είναι ιδιαίτερα σηµαντικές καθώς γερνάτε µιας και είναι πιθανότερο να υποφέρετε από δυσκαµψία των αρθρώσεων και των µυών. Αυτές οι ασκήσεις µπορούν να γίνουν στο σπίτι έτσι, ακόµα και αν δεν είστε σε θέση να βγείτε έξω, µπορείτε να παραµείνετε δραστήριοι καινά διατηρήσετε τη δύναµη των µυών και την ευκαµψία των αρθρώσεων. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι ευκαιρίες για άσκηση και υγεία είναι για όλους. Η γυµναστική δεν έχει όρια ούτε ηλικία. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα θα πρέπει να συνεννοηθείτε µε το γιατρό σας (κατά προτίµηση καρδιολόγο) και µε τον προσωπικό σας γυµναστή για ένα personal training. Οι περισσότεροι ενήλικες προτιµούν να γυµνάζονται τις πρωινές ώρες αλλά το πρόγραµµα του καθένα εξαρτάται και από τις επαγγελµατικές του δραστηριότητες. Πάντοτε να ξεκινάτε µε προθέρµανση 5-10 λεπτά και στη συνέχεια να ακολουθήσετε το πρόγραµµα (αεροβική, διάδροµος, ποδήλατο, βάρη κ.λπ.).

 

Η ζωή και η άσκηση δεν είναι µόνο για τους νέους αλλά και για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ήδη είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι η κίνηση (άσκηση) και η σωστή διατροφή αποτελούν το ελιξίριο της µακροζωίας. Από έρευνες που έγιναν στο Χάρβαρντ απεδείχθηκε ότι οι άνδρες ξοδεύουν 500-1000 θερµίδες την εβδοµάδα σε άσκηση (περπάτηµα 8-15 χιλιόµετρα) είχαν χαµηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά 20% ενώ άλλη οµάδα ανδρών που ξόδευαν 3.500 θερµίδες την εβδοµάδα σε άσκηση είχαν κατά 55% χαµηλότερο κίνδυνο θανάτου και βελτίωση όλων των λειτουργιών του σώµατος. Η περισσότερη άσκηση είχε τα ίδια αποτελέσµατα.

 

Εποµένως η µέτρια και συστηµατική άσκηση είναι καλύτερη από την καθόλου ή την κατάχρηση της άσκησης όσον αφορά την µακροζωία και τη ευζωία. Οι υπερβολικά έντονες, ανταγωνιστικές και σωµατικές καταχρηστικές µορφές άσκησης δηµιουργούν στρες και έκκριση αδρεναλίνης. Βασικά για να καθορίσετε το επίπεδο έντασης της άσκησης θα πρέπει κατά την διάρκεια της άσκησης να µην σας κοπεί η αναπνοή. Θα πρέπει νε µιλάτε άνετα. Εάν λαχανιάζετε έντονα περιορίστε τους ρυθµούς της άσκησης. Μία υγιής καρδιά ηλικιωµένου έχει 70-80 σφίξεις στο λεπτό µετά την άσκηση. Μην απογοητεύεστε εύκολα. Η υποµονή και επιµονή θα σας δώσει την µακροζωία, και την ευζωία σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Οι πέντε καλύτερες αεροβικές ασκήσεις για τους ηλικιωµένους είναι το περπάτηµα, το τζόκινγκ, το κολύµπι, η ποδηλασία, η αεροβική γυµναστική στο γυµναστήριο ή στο σπίτι.

 


10 προτάσεις για το περπάτηµα:


1. Περπατάτε τουλάχιστον µία φορά τη ηµέρα (πρωί ή απόγευµα).
2. Περπατάτε ακούγοντας µουσική.
3. Περπατάτε όσο µπορείτε πιο γρήγορα και πιο µακριά.
4. Κρατήστε ένα ηµερολόγιο βαδίσµατος.
5. Ορίστε στόχους για τον εαυτό σας.
6. Αµείβετε τον εαυτό σας µε δώρα (εκτός από το φαγητό).
7. Περπατάτε µε ένα φίλο σας που έχει τα ίδια ενδιαφέροντα.
8. Περπατάτε µε ρυθµό (Τέµπο).
9. Το περπάτηµα δεν θα πρέπει να είναι µπελάς αλλά διασκέδαση.
10. Εφαρµόστε θετικό τρόπο σκέψης κατά την διάρκεια του περπατήµατος.

 

Θα πρέπει να σταµατήσετε αµέσως την άσκηση (περπάτηµα ή τζόκινγκ) όταν αισθανθείτε τάση προς εµετό, ναυτία, πόνο στο στήθος, πόνο στον αυχένα, πόνο κάτω από το σαγόνι, ταχυκαρδία, έκτακτες συστολές (φτερουγίσµατα) στην καρδιά, δυσκολία στην αναπνοή, έντονο λαχάνιασµα, έντονο πόνο στα γόνατα, ή σε άλλες αρθρώσεις, έντονο πόνο στη γάµπα (κράµπα), µεγάλη εξάντληση µετά ή κατά την διάρκεια της άσκησης. Κάθε µισή ώρα άσκησης µπορείτε να κάνετε ασκήσεις τεντωµάτων και αναπνοών (χαλάρωσης) για 1-2 λεπτά. Υπάρχουν πολλά παραδείγµατα αθλητών που µέχρι τα βαθειά γεράµατα έτρεχαν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

 

 

Παρόµοιο παράδειγµα είναι και το Ελληνικό Σπάρταθλο όπου τρέχουν πολλοί εξηντάρηδες αθλητές και το πρόγραµµα µακροζωίας και ανανέωσης θα πρέπει να αποτελείται από:


α) αερόβιες αθλητικές δραστηριότητες (για δυνάµωµα του καρδιοαναπνευστικού),
β) από προπόνηση µ ε βάρη (για αύξηση της µυϊκής µάζας),
γ) από εκτάσεις τεντώµατα (για την ευκαµψία),
δ) από φυσική διατροφή (φαγώσιµα, πράγµατα που είναι κοντά στη φύση, µεσογειακή διατροφή),
ε) από τη διατήρηση του σωµατικού σας βάρους σταθερού.
ζ) από την λήψη συµπληρωµάτων διατροφής.
η) από καλή σεξουαλική δραστηριότητα και body art, είναι µία µέθοδος άσκησης που εµπνεύστηκε ο Αυστριακός χορευτής και δάσκαλος του fitness, Robert Steinbacher που συνιστάται σε ασκήσεις του σώµατος µε συνεχή ροή, χωρίς παύσεις.


Ο ασκούµενος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Η κάθε άσκηση εκτελείται αργά σε συνδυασµό µε σωστή αναπνοή και αυτοσυγκέντρωση. Το Body art ενδείκνυται για άτοµα µε µυοσκελετικά προβλήµατα αλλά και σε επαγγελµατίες χορευτές.

 

 

Δρ. Θεόδωρος Ντόλατζας
Παιδοχειρουργός

 

Τέως Διευθυντής της Α' παιδοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων "η Αγία Σοφία"
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Καλλιτεχνών
Από το βιβλίο με τίτλο "Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑΣ"

Διαβάστηκε 329 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα