Εκτύπωση αυτής της σελίδας
09
Μαρτίου

Αυτοάμυνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Κατηγορία Fitness

H ανάγκη για αυτοπροστασία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Γι’ αυτό και οι πολεµικές τέχνες αναδεικνύονται σε πολύτιµο εφόδιο, ειδικά για τις γυναίκες.

Καράτε

 

Χρησιµοποιείται για αυτοάµυνα και ποτέ για επίθεση. Βασικές αρχές του είναι η πειθαρχία και ο σεβασµός προς τον εαυτό µας και προς τον αντίπαλο, ενώ στοχεύει στην τελειοποίηση του χαρακτήρα του αθλούµενου. Εξάλλου το καράτε δεν µας διδάσκει µόνο λαβές και ρίψεις που µπορεί να µας χρησιµεύσουν σε περίπτωση κινδύνου αλλά µας µαθαίνει να αντιδράσουµε και µε ψυχραιµία την κρίσιµη στιγµή.

 

Τι πρέπει να ξέρετε

 

Εκτός από µια εξαιρετική τεχνική αυτοάµυνας, είναι και µια εξίσου καλή άσκηση για όλο το σώµα, ενώ συµβάλλει ιδιαίτερα στην απόκτηση ελαστικότητας. Επίσης στη φάση της εκπαίδευσης δεν υπάρχει σωµατικός πόνος, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. ∆ηλαδή η εκµάθησή του δεν είναι επίπονη ούτε το ότι µαθαίνετε καράτε προϋποθέτει και ότι θα «τις φάτε» στην προπόνηση. Είναι κατάλληλο για όλους, ακόµα και για άτοµα µε µυοσκελετικά προβλήµατα και διδάσκεται από την ηλικία των 5 ετών.

 

Ταεκβοντό Βασικές αρχές και του ταεκβοντό είναι ο σεβασµός στον αντίπαλο και η πειθαρχία που πρέπει να δείχνει γενικότερα όποιος ασχολείται µε αυτό, ενώ σκοπός του είναι πάντα η αυτοάµυνα και όχι η επίθεση. Σηµαντικό ρόλο στην εξάσκησή του παίζει η αυτοσυγκέντρωση, που είναι απαραίτητη προκειµένου το άτοµο να αποδώσει σωµατικά, γι’ αυτό και είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της προπόνησης.

 

Τι πρέπει να ξέρετε

 

Το ταεκβοντό µπορεί να διδαχτεί σε παιδιά από την ηλικία των 3-4 ετών, ενώ ενδείκνυται για όλους, αφού ακόµα και αν έχετε κάποιο πρόβληµα υγείας η προπόνηση µπορεί να προσαρµοστεί στις ανάγκες σας. Τα δύο κυριότερα είδη ταεκβοντό είναι το παραδοσιακό και αυτό που έχει καθιερωθεί ως Ολυµπιακό αγώνισµα, το οποίο δίνει βάση στην αθλητική πλευρά του. Στις περισσότερες σχολές διδάσκονται και τα δύο.Ταεκβοντό µπορούν να κάνουν ακόµα και άτοµα µε αναπηρίες, καθώς έχει αναπτυχθεί µια ειδική µορφή του που ονοµάζεται para taekwondo.

 

Μάθετε ότι... Πολλές σχολές οργανώνουν και µαθήµατα αυτοάµυνας «mix ‘n’ match» συνδυάζοντας στοιχεία από διάφορες πολεµικές τέχνες. Αυτά όµως συνήθως στοχεύουν µόνο στο πρακτικό κοµµάτι χωρίς να προσεγγίζουν ολιστικά την έννοια της αυτοάµυνας και στην ουσία χρησιµεύουν σε όσους είναι φύσει δυναµικοί και ψύχραιµοι. Οι κατεξοχήν πολεµικές τέχνες απαιτούν χρόνο και συστηµατική εκπαίδευση για να τις χρησιµοποιήσουµε αποτελεσµατικά. Κι αυτό γιατί δεν γίνεται απλώς να µάθουµε ένα-δύο χτυπήµατα. Πρέπει να µπούµε και στη φιλοσοφία τους έτσι ώστε να καταφέρουµε εκείνη την ώρα να φερθούµε ψύχραιµα προκειµένου να εκτελέσουµε όσα έχουµε διδαχτεί. Γι’ αυτό, αν αποφασίσουµε να ασχοληθούµε µε οποιαδήποτε από αυτές, πρέπει να είµαστε εφοδιασµένοι µε πολλή επιµονή.

 

 

πηγή: govastileto.gr

Διαβάστηκε 105 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)