×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
15
Δεκεμβρίου

Έρευνα: Το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κατηγορία Fitness

Το τακτικό τρέξιμο για συνολική απόσταση πάνω από περισσότερο από 24 χιλιόμετρα την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο του Alzheimer,

υποδεικνύει νέα έρευνα από το εργαστήριο Lawrence Berkeley στο πανεπιστήμιο Berkeley-California.


Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αντίστοιχα θετική επίπτωση μπορεί να έχει και το περπάτημα αρκεί το συνολικό ποσό της ενέργειας που δαπανάται να είναι ισοδύναμο με το τρέξιμο για τουλάχιστον 24χλμ/εβδομάδα.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σωματική άσκηση προλαμβάνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου που έρχεται φυσιολογικά με το πέρας του χρόνου. Και αυτό με τη σειρά του, ίσως εξηγεί το γιατί η τακτική άσκηση μειώνει την πιθανότητα θανάτου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.


Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Paul Williams και οι συνεργάτες του, διαπίστωσαν επίσης ότι η φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερίνης με στατίνες, συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από Αλτσχάιμερ.


Ωστόσο, μπορεί τα αποτελέσματα της έρευνας να έδειξαν ότι το τακτικό τρέξιμο, το περπάτημα και η λήψη στατινών, έχουν αυτή την σημαντική επίδραση, αλλά η διαδικασία της έρευνας δεν ήταν σχεδιασμένη ώστε να αποδείξει σχέση αιτίας και αποτελέσματος σε αυτές τις συνθήκες, παρά μόνο ότι υπάρχει κάποια σύνδεση.


Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 153.000 δρομέων που είχαν συμμετάσχει σε μεγάλη επιμέρους έρευνα (National Runners' and Walkers' Health Study). Οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν επί 1 χρόνο και κατέγραψαν πόσοι από αυτούς πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ. Το νούμερο αυτό ήταν 175 άτομα.
Διαπίστωσαν επίσης ότι:


-Εκείνοι που έτρεχαν περισσότερα από 24χλμ/εβδομάδα είχαν 40% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από Αλτσχάιμερ.


-Εκείνοι που έτρεχαν 11-24χλμ/εβδομάδα είχαν 25% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από Αλτσχάιμερ


-Εκείνοι που επέλεγαν το περπάτημα και όχι το τρέξιμο είχαν επίσης θετικά αποτελέσματα, αλλά έπρεπε να διανύουν 50% μεγαλύτερη απόσταση με έντονο περπάτημα για να πετύχουν αντίστοιχα οφέλη με το τρέξιμο.


-Εκείνοι που κατανάλωναν 3 και πάνω μερίδες φρούτων την ημέρα είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 1 ή λιγότερες μερίδες φρούτων.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 236 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)