ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 - 9:29:24μ.μ.
06
Απριλίου

Γυμναστική: Το μυστικό της μακροζωίας

Κατηγορία Fitness

Η αποχή από τη γυμναστική είναι η νέα πανδημία της εποχής, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας πρόσφατης επιστημονικής μελέτης. Μέσα από αυτήν οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο είναι εξίσου επικίνδυνο με το κάπνισμα.

Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική έκδοση The Lancet.

 

Ειδικότερα, η έρευνα που έγινε σε 122 χώρες -και καλύπτει το 89% του πληθυσμού της γης- έδειξε ότι το 1/3 των ενηλίκων δεν ασκείται καθόλου. Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, που είναι λιγότερο δραστήρια από τους άντρες. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα άτομα που συνήθως αποφεύγουν την άσκηση είναι κυρίως κάτοικοι πλούσιων χωρών, όπως η Μάλτα, και όχι όσοι ζουν σε φτωχότερα κράτη, αν και η τάση της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας είναι παγκόσμια. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι χωρών όπως το Μπανγκλαντές (μόνο 5% των ανθρώπων δεν ασκούνται), η Μογγολία και η Μοζαμβίκη.

 

Όσο για τις συνέπειες του συγκεκριμένου τρόπου ζωής; Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έλλειψη άσκησης (περπάτημα, γυμναστική, ποδηλασία κ.λπ.) συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας, διαβήτη, καρκίνου του μαστού, δηλαδή νόσων που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Όπως τονίζουν, αν το 1/4 των ανθρώπων που δεν γυμνάζονται ξεκινούσαν μια αθλητική δραστηριότητα, θα καταγράφονταν 1,3 εκατ. λιγότεροι θάνατοι ετησίως. Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Πελότας στη Βραζιλία που πραγματοποίησαν τη μελέτη, αρκούν 30' ζωηρό περπάτημα πέντε φορές την εβδομάδα για να επωφεληθούμε από την άσκηση.

 

Η θέση της ειδικού


Όπως υποστηρίζει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, «η έλλειψη άσκησης συνδέεται με συντόμευση του μέσου όρου ζωής και με νοσήματα όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και ορισμένα καρκινώματα. Οι ακριβείς μηχανισμοί που η γυμναστική ασκεί ευεργετική επίδραση δεν είναι όμως απόλυτα καθορισμένοι. Ωστόσο, φαίνεται ότι η εκγύμναση των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών μυών έχει αποτέλεσμα την καλύτερη φυσική κατάσταση και τη μειωμένη εναπόθεση λίπους».

 

 

πηγή: elle.gr

Διαβάστηκε 137 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα