ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 - 9:05:47μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
15
Μαΐου

Η άσκηση συμβάλλει και στον έλεγχο της ισορροπίας

Κατηγορία Fitness

Η ευεργετική επίδραση της άσκησης στην υγεία του οργανισμού είναι αναμφισβήτητη.


Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ωστόσο, οδηγεί και σε... μεγαλύτερο εγκέφαλο.


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο, αυξάνοντας το μέγεθος των περιοχών που συμβάλλουν στον έλεγχο της ισορροπίας και του συντονισμού.


Οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο -όπως η μείωση του κινδύνου πτώσεων- όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Urho Kujala από φιλανδικό πανεπιστήμιο.
Θα μπορούσε ακόμη να μειώσει τον κίνδυνο ακινησίας σε μεγαλύτερη ηλικία, πρόσθεσε ο ίδιος.


Ο Dr Kujala υποστηρίζει ότι η σωματική δραστηριότητα έχει ήδη συνδεθεί με μια σειρά από διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως τα χαμηλότερα επίπεδα λίπους στο σώμα, τη μείωση των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, την καλύτερη λειτουργία της μνήμης και το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.


Ωστόσο, ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα ήθελαν να διαπιστώσουν πώς επηρεάζει η άσκηση τον εγκέφαλο.
Για το λόγο αυτό διεξήγαγαν την έρευνά τους με 10 ζευγάρια διδύμων (άντρες) ηλικίας 32-36 ετών.


Εστιάζοντας σε δίδυμους, που έχουν το ίδιο DNA, θα ήταν σε θέση να δουν πώς το περιβάλλον κάθε ατόμου επηρεάζει τον οργανισμό του.


Σε κάθε «σετ διδύμων» ο ένας αδερφός ασκούνταν περισσότερο κατά τη διάρκεια των τριών ετών, που διήρκεσε η έρευνα, παρότι ανέφεραν ότι σε προηγούμενα στάδια της ζωής τους πραγματοποιούσαν παρόμοια επίπεδα άσκησης.
«Κατά μέσο όρο, οι πιο ενεργοί από τους διδύμους έτρεχαν τρεις ώρες περισσότερο την εβδομάδα» είπε ο Dr Kujala.
Επιπλέον, οι ερευνητές έκαναν μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους των διδύμων, για να δουν κατά πόσο η σωματική δραστηριότητα είχε κάποια επίδραση στο μέγεθος του εγκεφάλου τους και ειδικότερα, σε συγκεκριμένες περιοχές αυτού.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, η άσκηση δε φάνηκε να επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου στο σύνολό του, ωστόσο διαπιστώθηκε μια σύνδεση ανάμεσα στην περισσότερη δραστηριότητα και τον όγκο του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με την κίνηση.


Επιπλέον, οι δίδυμοι που γυμνάζονταν περισσότερο, είχαν καλύτερο έλεγχο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό τους, κάτι που συνεπάγεται μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.


Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 113 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα