×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10
Οκτωβρίου

Η γυμναστική «φάρμακο» για τη κατάθλιψη

Κατηγορία Fitness

Σύμφωνα με επιστήμονες του Τμήματος Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα στη Σουηδία, φαίνεται πως η γυμναστική καταπολεμά τη κατάθλιψη!

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, αφού διαπίστωσαν μετά από έρευνες σε ποντίκια πως όταν οι μύες ασκούνται παράγουν ένα ένζυμο που μετατρέπει την ουσία του στρες και την εμποδίζει να φτάσει στον εγκέφαλο.

 

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η γυμναστική ασκεί πολύ πιο άμεση, αντικαταθλιπτική επίδραση, μέσω της ενεργοποίησης των μυών, αντίθετα με προγενέστερες μελέτες από τις οποίες είχε προκύψει ότι μετά από άσκηση αισθανόμαστε πιο χαλαροί εξαιτίας της διέγερσης της παραγωγής των ενδορφινών, δηλαδή των ουσιών που δρουν ως φυσικά παυσίπονα και ως παράγοντες ευεξίας.

 

«Όταν αρχίσαμε τη μελέτη νομίζαμε ότι θα βρίσκαμε κάποια ουσία που θα παραγόταν στη διάρκεια της άσκησης και θα ασκούσε ωφέλιμες επιδράσεις στον εγκέφαλο. Τελικά, ανακαλύψαμε πως η ουσία αυτή δεν επηρεάζει απ’ ευθείας τον εγκέφαλο, αλλά του κάνει καλό επειδή απαλλάσσει το αίμα από άλλα επιβλαβή μόρια. Υπό αυτή την έννοια, η λειτουργία των μυών θυμίζει την “αποτοξινωτική” λειτουργία του ήπατος και των νεφρών», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γιόργκε Ρούας.

 

Οι ερευνητές γνώριζαν εδώ και καιρό πως όταν κάνουμε γυμναστική οι μύες παράγουν μία πρωτεΐνη που λέγεται PGC-1α1, όχι όμως και τον ακριβή τρόπο δράσης του. Για να τον αποσαφηνίσουν, τροποποίησαν γενετικά ομάδα ποντικιών ώστε να παράγουν μεγάλες ποσότητες της πρωτεΐνης και στη συνέχεια τα εξέθεσαν επί πέντε εβδομάδες σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον με δυνατούς θορύβους και φώτα που αναβόσβηναν.

 

Στο ίδιο στρεσογόνο περιβάλλον εξέθεσαν και ομάδα κανονικών ποντικιών. Μέχρι το τέλος της πέμπτης εβδομάδας διαπίστωσαν ότι τα κανονικά ζώα είχαν εκδηλώσει έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα εξαιτίας του έντονου στρες, ενώ τα γενετικά τροποποιημένα έδειχναν ανεπηρέαστα.

 

Οι ερευνητές έκαναν στα ζώα εξετάσεις αίματος, διαπιστώνοντας πως όσα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα της PGC-1α1, είχαν και υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου που λέγεται ΚΑΤ και αδρανοποιεί την κυνουρενίνη. Πρόκειται για την ουσία που παράγεται στη διάρκεια του στρες και έχει τη δυνατότητα να φτάνει έως τον εγκέφαλο. Παρά το γεγονός ότι η ακριβής δράση της κυνουρενίνης στον εγκέφαλο δεν είναι γνωστή, έχει διαπιστωθεί πως είναι αυξημένη στους πάσχοντες από κατάθλιψη και άλλα ψυχικά νοσήματα.

 

Η νέα μελέτη έδειξε πως στα ποντίκια με υψηλότερη ΚΑΤ, η κυνουρενίνη μετατρεπόταν σε μία άλλη ουσία (λέγεται κυνουρενικό οξύ), που δεν μπορούσε να περάσει από το αίμα στον εγκέφαλο και έτσι τα ποντίκια ήταν προστατευμένα από την κατάθλιψη του στρες.

 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι «οι σκελετικοί μύες ασκούν μία αποτοξινωτική δράση η οποία μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από την εισβολή ουσιών που οδηγούν στην κατάθλιψη», κατέληξε ο δρ Ρούας.

 

 

πηγή: star.gr

Διαβάστηκε 369 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)