Εκτύπωση αυτής της σελίδας
14
Ιανουαρίου

Ξεχάστε το ασανσέρ και αγαπήστε τις σκάλες για καλύτερη υγεία

Κατηγορία Fitness

Μελέτη από Ελβετούς επιστήμονες έδειξε ότι η καθημερινή χρήση της σκάλας είναι μια σημαντική αεροβική άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερόλης.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, εξέτασαν 70 υπαλλήλους του Πανεπιστημίου αναφορικά με την επίδραση της χρήσης σκάλας αντί ανελκυστήρα στο χώρο εργασίας τους.

 

Για τους σκοπούς της μελέτης ως καθιστική ζωή ορίσθηκε η γυμναστική κάτω των 2 ωρών εβδομαδιαίως. Από τους εθελοντές ζητήθηκε για 12 εβδομάδες να χρησιμοποιούν στη δουλειά μόνο τις σκάλες και όχι τους ανελκυστήρες.

 

Στους 69 από τους 70 εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα, ο μέσος όρος αριθμού των ορόφων που ανέβαιναν και κατέβαιναν κάθε μέρα ανήλθε από 5 σε 23. Δηλαδή, οι εθελοντές χρησιμοποίησαν με σημαντική διαφορά πολύ περισσότερο τις σκάλες κατά τις 12 εβδομάδες της έρευνας.

 

Στο τέλος των 12 εβδομάδων, η μέτρηση της αεροβικής τους δυνατότητας είχε σημαντική αύξηση κατά 8,6% και ο μέσος όρος της αύξησης της αεροβικής τους δυνατότητας αντιστοιχούσε σύμφωνα με τους ερευνητές σε 15% μείωση της θνησιμότητας λόγω όλων των αιτιών.

 

Στους εθελοντές καταγράφηκε επίσης, μείωση της περιμέτρου της κοιλιάς τους κατά 1,8%, μείωση του βάρους τους κατά 1,7%, μείωση της διαστολικής τους πίεσης κατά 2,3% και μείωση της κακής χοληστερόλης LDL κατά 3,9%.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χρήση της σκάλας στους χώρους εργασίας βοηθά σημαντικά ως προς την πρόληψη και μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ γίνεται μια υγιεινή συνήθεια για κάθε άτομο.

 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι λιγότεροι από 50% των ευρωπαίων και αμερικανών πολιτών οι οποίοι είναι υγιείς, ακολουθούν τις συστάσεις για να κάνουν κάθε μέρα μέτριας έντασης, αεροβική σωματική άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών για 5 μέρες κάθε εβδομάδα.

 

Όπως έχουν δείξει όλες οι έρευνες, η συστηματική σωματική άσκηση μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε καρδιαγγειακή πάθηση.

 

Οι περισσότεροι ενήλικες καταναλώνουν το 50% των ωρών τους στη δουλειά τους και δεν έχουν καθόλου χρόνο για σωματική άσκηση.

 

 

πηγή: govastileto.gr

Διαβάστηκε 162 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)