Εκτύπωση αυτής της σελίδας
04
Αυγούστου

Λύσεις δροσιάς για το σπίτι χωρίς αιρκοντίσιον

Κατηγορία Fitness

Αν δεν έχετε αιρκοντίσιον ή χάλασε ξαφνικά και δεν μπορείτε να βρείτε για την ίδια ημέρα έναν επαγγελματία για να το επιδιορθώσει ή δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για να μη φουσκώσει ο λογαριασμός του ρεύματος, ειδικά αυτή την περίοδο, καταφύγετε σε αυτές τις λύσεις δροσιάς.

Λύσεις δροσιάς χωρίς αιρκοντίσιον


Το παλιό ρητό “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” ισχύει σίγουρα και σε αυτή τη περίπτωση. Αυτές οι στρατηγικές του realsimple.com μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό χωρίς κλιματισμό – ή να σας βοηθήσουν να μειώσετε την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεστε για να το διατηρήσετε δροσερό εάν έχετε αιρκοντίσιον.

 

Πώς να διατηρήσετε δροσερό το σπίτι χωρίς αιρκοντίσιον


Κλείστε τις κουρτίνες ή τις περσίδες σας


Το φως του ήλιου στο σπίτι σας είναι μια σημαντική πηγή θερμότητας—γι’ αυτό κλείστε αυτές τις κουρτίνες.

 

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα του ηλιακού φωτός που περνάει από ένα παράθυρο εισέρχεται στο σπίτι ως θερμότητα, οπότε κλείστε το παράθυρο μειώνοντας τη ζέστη από τη θερμότητα του ήλιου. Ένα σετ κουρτίνες μεσαίου χρώματος με πλαστικό υπόστρωμα μειώνει τη θερμότητα που εισέρχεται κατά 33% και ειδικά οι μονωμένες κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την ανεπιθύμητη ηλιακή θερμότητα έως και 60%.

 

Αποφύγετε όσο γίνεται το μαγείρεμα


Μια ζεστή ηλεκτρική κουζίνα θα ζεστάνει (προφανώς) και το σπίτι σας. Δοκιμάστε μερικές συνταγές χωρίς να μαγειρέψετε, όπως σαλάτες αποφεύγοντας τα φαγητά φούρνου.

 

Απενεργοποιήστε ή αποσυνδέστε τις μη απαραίτητες συσκευές

 

Τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων και τα στεγνωτήρια, αλλά ακόμη και οι φορτιστές του τηλεφώνου σας και οι μικρές ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να παράγουν λίγη θερμότητα στο σπίτι σας. Απενεργοποιήστε οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο.

 

Αυτό σημαίνει ότι αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά – ένα πιστολάκι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή θερμότητα, σύμφωνα με το National Resources Defense Council.

 

Προσθέστε λίγη σκιά έξω από το σπίτι σας
Οι τέντες και τα δέντρα μπορούν να εμποδίσουν τον ήλιο να εισέλθει στα παράθυρά σας και να κάνουν τα δωμάτιά σας πιο δροσερά. Οι τέντες παραθύρων μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της ηλιακής θερμότητας στο σπίτι σας έως και 65%.

 

Κλείστε τις πόρτες σε αχρησιμοποίητα δωμάτια
Ελαχιστοποιήστε την ποσότητα του χώρου που πρέπει να διατηρείται δροσερό, κλείνοντας τυχόν δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται συχνά.

 

Κλείστε τα κενά γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρά σας
Αυτή η χειμωνιάτικη λύση, είναι χρήσιμη και το καλοκαίρι για να μην εισέλθει ο ζεστός αέρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Είναι μια μικρή αλλαγή που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πραγματοποίηση ενεργειακά αποδοτικών αναβαθμίσεων, θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα θερμικής καταπόνησης από 50% σε μη αποδοτικά σπίτια σε μόλις 4%.

 

Πώς να δροσίσετε ένα δωμάτιο χωρίς κλιματισμό
Ακόμη και με τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης, το σπίτι σας πιθανότατα θα ζεσταθεί όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές ακόμη λύσεις δροσιάς που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δροσίσετε το σπίτι σας χωρίς αιρκοντίσιον.

 

Ανοίξτε τα παράθυρα όταν πέσει η θερμοκρασία
Κρατήστε τα παράθυρά σας κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ο αέρας είναι πιο ζεστός. Αλλά όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τον αέρα μέσα, μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρά σας για να δημιουργήσετε ένα δροσερό αεράκι σε εσωτερικούς χώρους.

 

Ένας ανεμιστήρας θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πιο γρήγορα και το άνοιγμα των παραθύρων στις αντίθετες πλευρές του σπιτιού μπορεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα που το βοηθά να κρυώσει πιο γρήγορα.

 

Δοκιμάστε να ανοίξετε ένα μικρότερο παράθυρο για να μπαίνει αέρας και ένα μεγαλύτερο παράθυρο για να βγαίνει έξω, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα του αέρα (και να κάνει το σπίτι σας πιο δροσερό), σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των ΗΠΑ .

 

Εξάγετε τον ζεστό αέρα
Η λειτουργία των ανεμιστήρων εξάτμισης στο μπάνιο και την κουζίνα σας μπορεί να σας βοηθήσει να εξαντλήσετε τη θερμότητα από το ντους ή τις συσκευές κουζίνας. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα τη νύχτα για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση του ζεστού αέρα και στην έλξη ψυχρότερου αέρα στο σπίτι σας.

 

Δροσίστε τον αέρα με ένα DIY αιρκοντίσιον
Ένα καλό αεράκι και κάτι κρύο μπορούν να σας βοηθήσουν να δροσίσετε το δωμάτιο (και αν βρίσκεστε κοντά του, θα είστε και πιο δροσεροί). Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε—κρεμάστε ένα κρύο, υγρό πανί 20 εκατοστά μπροστά στον ανεμιστήρα.

 

Τοποθετήστε ένα μεγάλο μπολ ή έναν κάδο γεμάτο με παγάκια μπροστά του ή βάλτε μπουκάλια παγωμένου νερού εκεί που έρχεται ο αέρας του ανεμιστήρα, αλλά σε τέτοιο σημείο που να μην έρχονται σε επαφή (και το νερό που θα αρχίσει να στάζει) με κανένα από τα εξαρτήματα του ανεμιστήρα.

 

Ο ανεμιστήρας οροφής
Οι ανεμιστήρες οροφής βοηθούν εξαιρετικά στη μείωση της θερμοκρασίας—μπορούν να προσφέρουν μία αίσθηση 10 βαθμών πιο κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς ανεμιστήρα, ενώ χρησιμοποιούν μόνο το 10% της ενέργειας ενός παραδοσιακού κλιματιστικού.

 

Απλώς βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας σας έχει ρυθμιστεί με τις λεπίδες να λειτουργούν αριστερόστροφα για ψύξη. Τον χειμώνα πρέπει να λειτουργούν δεξιόστροφα για να βοηθήσετε στην κυκλοφορία του ζεστού αέρα.

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

 

Διαβάστηκε 40 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)