×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
11
Σεπτεμβρίου

Νέα μελέτη: Προάγγελος μακροζωίας η περίμετρος της μέσης

Κατηγορία Fitness

Αν η περίμετρος της μέσης σου ισούται με το μισό του ύψους σου, τότε θα ζήσεις πολλά και καλά χρόνια. Όχι, δεν το λέμε εμείς αλλά ερευνητές από το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, οι οποίοι εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους χιλιάδων εθελοντών.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες λένε ότι μία αναλογία μέσης-ύψους πάνω από 80% μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο επιβιώσεως έως και 20 χρόνια.

 

Επιπλέον τονίζουν πως είναι λάθος να βασίζεται κάποιος στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για να αξιολογεί την κατάσταση της υγείας του, διότι πολλοί αδύνατοι άνθρωποι έχουν ανομοιόμορφη κατανομή του βάρους τους με συνέπεια να έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης σε σύγκριση με το ύψος τους.

 

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την δρα Μάργκρετ Άσγουελ, λένε πως ο «κανόνας του μισού» ισχύει ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία και εθνικότητα.

 

Η μέση θα πρέπει να μετρηθεί στο ύψος του ομφαλού (χωρίς βεβαίως να «ρουφάει» κάποιος την κοιλιά του) και εφ’ όσον βρεθεί μισή ή μικρότερη απ’ ό,τι το ύψος, μπορεί να αναμένει κάποιος πως άνετα θα υπερβεί τα 80 του χρόνια που χονδρικά είναι ο μέσος όρος ζωής στη Δύση.

 

Αν όμως υπερβαίνει το 50% του ύψους, το προσδόκιμο επιβίωσης θα είναι χαμηλότερο.

 

Έτσι, σε έναν άντρα με ύψος 175 εκατοστά, το προσδόκιμο επιβίωσης είναι φυσιολογικό όταν η περίμετρος της μέσης του είναι κάτω από 87,5 εκατοστά.

 

Αν, όμως, είναι 105 εκατοστά (ή το 60% του ύψους του), μπορεί να αναμένει ότι θα ζήσει 1,7 χρόνια λιγότερα. Και αν είναι 140 εκατοστά (το 80% του ύψους του), μπορεί να αναμένει ότι θα χάσει 20,2 χρόνια από τη ζωή του.

 

Οι ερευνητές, που θα δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους σε επερχόμενο τεύχος της επιθεωρήσεως «PLoS», κατέληξαν σε αυτούς τους υπολογισμούς εξετάζοντας τους ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 300.000 ενηλίκων.

 

Όπως εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάργκρετ Άσγουελ, η περίμετρος της μέσης είναι σημαντική διότι υποδηλώνει την ποσότητα του περισπλαγχνικού λίπους στο σώμα, που συσχετίζεται με την υψηλή χοληστερόλη, τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια.

 

 

πηγή: star.gr

Διαβάστηκε 230 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)