Εκτύπωση αυτής της σελίδας
16
Μαρτίου

Νέα μέθοδος γυμναστικής: Μάθετε να τρέχετε σωστά, ευχάριστα και ανώδυνα με το Chi Running

Κατηγορία Fitness

Το 80 % περίπου των δρομέων τραυματίζονται κάθε χρόνο. Οι running coaches Katherine και Danny Dreyer δημιούργησαν μία νέα τεχνική τρεξίματος, το Chi Running.  Πρόκειται για μια μορφή τρεξίματος με άμεσες επιρροές από το Tai Chi, από όπου και δανείζεται και την ονομασία του.

Όπως και σε κάθε μορφή άσκησης, έτσι και στο τρέξιμο, παίζει σημαντικό ρόλο η τεχνική. Πολλές φορές, ειδικά στο τρέξιμο, δεν δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή, με αποτέλεσμα να τραυματίζουμε τους μύες μας ή απλά να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Σε τι όμως διαφέρει το Chi Running από το «κανονικό τρέξιμο»; Σύμφωνα με τον Dreyers: «οι περισσότερες τεχνικές τρεξίματος επικεντρώνονται στην εκγύμναση και καλή φυσική κατάσταση των ποδιών. Το Chi Running αντιθέτως δίνει έμφαση στη σωστή αναπνοή και χρησιμοποίει μυς του σώματος που είναι δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί. Με το chi running θα μάθεις πως μπορείς να εκμεταλλευτείς τη βαρύτητα για παράδειγμα για να διώξεις όλο το βάρος του σώματος από τα πόδια και να τα ξεκουράσεις».

 

Τι περιλαμβάνει η τεχνική Chi Running

 

Η τεχνική αυτή, έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο από το 1999 μέχρι σήμερα να βελτιώσουν την τεχνική τους στο τρέξιμο και να ελαχιστοποιήσουν τους τραυματισμούς που τους κρατούσαν συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός των προπονήσεων.

 

Η βασική αρχή του chi running είναι ότι το σωστό τρέξιμο δεν γίνεται από τους γυμνασμένους μυς, αλλά από την ενέργεια και τη σωστή κίνηση του σώματος. Το Chi Running δεν προϋποθέτει δρομείς υψηλού επιπέδου, αλλά αντιθέτως απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις του τρεξίματος, ανεξαρτήτως επιπέδου και φυσικής κατάστασης, από αρχάριους μέχρι επαγγελματίες δρομείς. Πρόκειται για μια μέθοδο εύκολη, ανώδυνη αλλά, το κυριότερο από όλα, ευχάριστη, που σας βοηθάει να γυμναστείτε, να χάσετε θερμίδες και να αποβάλλετε το άγχος της ημέρας από πάνω σας.

 

Το γεγονός πως το Chi Running βασίζεται σημαντικά στις αρχές του Τai Chi δεν προϋποθέτει ότι πρέπει να είναι κανείς και γνώστης του για να μπορέσει να το εφαρμόσει. Πρόκειται για μικρά σημαντικά σημεία τεχνικής που διδάσκονται και εφαρμόζονται εύκολα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

 

Οι σημαντικές αρχές του Tai Chi που δανείζεται το Chi Running είναι :

 

Μαθαίνω για το Chi.

 

Πρόκειται για την πιο ζωτική ενέργεια που ενώνει το μυαλό, το πνεύμα και το σώμα μας. Η ενέργεια που κινεί το σώμα μας πρέπει να πηγάζει από τον πυρήνα μας προς τα άκρα μας. Μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε τον πυρήνα μας και να χαλαρώνουμε τα άκρα μας, επιτρέπουμε στα πόδια μας να στηρίζουν το βάρος του σώματός μας σε κάθε βήμα προς τα εμπρός, και όχι απλά να το σπρώχνουν ή να το τραβούν.

 

Κρατάω το σώμα μου ευθυγραμμισμένο και όλους τους μύες χαλαρούς για να μπορέσει το Chi, δηλαδή η ενέργεια, να ρέει άνετα και να διαπερνάει ολόκληρο το κορμί, κάνοντας το τρέξιμο πιο εύκολο και ανώδυνο.

 

Τα πιο σημαντικά πράγματα στα οποία επικεντρώνεται και περιλαμβάνει η μέθοδος του Chi Running είναι τα ακόλουθα :

 

-Χαλάρωση νου και σώματος

 

-Σωστή στάση του σώματος και απόλυτη ευθυγράμμιση

 

-Σωστή προσγείωση του πέλματος

 

-Χρήση μιας προς τα εμπρός κλίσης του σώματος με τη βοήθεια της βαρύτητας

 

-Χρήση της δύναμης των πυρήνων για εκτίναξη του σώματος και κίνηση προς τα εμπρός

 

-Απόλυτη συνεργασία μυαλού και σώματος για πρόληψη των τραυματισμών

 

-Σωστή αναπνοή προς αξιοποίηση των Chi

 

Τι επιτυγχάνει το Chi Running

 

Με τη μέθοδο που ακολουθεί το Chi Running, επιτυγχάνει δύο πολύ βασικά πράγματα , το ένα από είναι η αποφυγή των τραυματισμών και το άλλο η καλύτερη ενεργειακή διαχείριση και απόδοση. Με την επίτευξη των δύο αυτών πολύ σημαντικών στόχων, επιτρέπει στους μύες των ποδιών να εργάζονται για περισσότερο χρόνο, με λιγότερο κόπο και με μικρότερες φθορές των αρθρώσεων.

 

 

πηγή: govastileto.gr

Διαβάστηκε 111 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)