×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10
Σεπτεμβρίου

Οι βόλτες που κάνουν καλό

Κατηγορία Fitness

Αρκούν τρεις πεντάλεπτες βόλτες για να αναστραφούν οι βλάβες που προκαλούν τρεις ώρες καθισιού στις αρτηρίες των ποδιών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα διεξήγαγαν ένα πείραμα σε δύο φάσεις. Στη διάρκεια της πρώτης φάσης ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παραμείνουν καθιστοί επί τρεις ώρες χωρίς να σηκωθούν. Στη διάρκεια της δεύτερης φάσης οι έντεκα υγιείς εθελοντές 20-35 ετών σηκώθηκαν από την καρέκλα τους για ένα πεντάλεπτο περπάτημα στο διάδρομο του γυμναστηρίου μετά από μισή, μιάμιση και δυόμισι ώρες.

 

Παράλληλα, οι ερευνητές μετρούσαν με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες των ποδιών και η πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση την οποία έκαναν ήταν ότι οι τρεις πεντάλεπτες βόλτες είχαν τη δυνατότητα να ανατρέψουν τις βλάβες που προκαλούσε το τρίωρο καθισιό στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Με άλλα λόγια, ενώ η λειτουργικότητα του ενδοθηλίου φάνηκε ότι μειώνεται ακόμη και κατά 50% μέσα στην πρώτη ώρα καθισιού, όταν μεσολαβούσε το πεντάλεπτο περπάτημα δεν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος. Για τους συμμετέχοντες που περπατούσαν η κυκλοφορία του αίματος παρέμενε σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του τρίωρου καθισιού χωρίς ανησυχητικές μειώσεις.

 

 


πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 220 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)