ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 - 2:28:12π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
04
Ιουνίου

Ποια είναι η ιδανική γυμναστική για γερά οστά

Κατηγορία Fitness

Κολύμβηση, τρέξιμο ή ποδηλασία; Ποια από τις τρεις μορφές γυμναστικής είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία των οστών;

Ερευνητές από το Ορθοπαιδικό Ινστιτούτο Galeazzi του Μιλάνου εξέτασαν πώς επιδρούν διάφορες μορφές σωματικής άσκησης στη σκελετική υγεία και ποια από αυτές προλαμβάνει στο μεγαλύτερο βαθμό την εκφύλιση των οστών.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 12 δρομείς υπερμαραθωνίου και ομάδα ελέγχου 12 ατόμων ίδιας ηλικίας που έκαναν άλλα είδη ήπιας έως μέτριας σωματικής άσκησης.


Οι ερευνητές εστίασαν σε δύο πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών, την οστεοκαλσίνη και την P1NP. Τα επίπεδα αυτών των δύο πρωτεϊνών στο αίμα αποτελούν δείκτη για την αξιολόγηση της υγείας των οστών.


Στην ομάδα των δρομέων, τα επίπεδα οστεοκαλσίνης και P1NP ήταν χαμηλά, κάτι που υποδεικνύει το σώμα τους κατεύθυνε τους απαραίτητους πόρους όχι στην ανάπτυξη των οστών αλλά για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια. Ωστόσο, μετά τον υπερμαραθώνιο οι δρομείς παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα οστεοκαλσίνης και P1NP σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, σε βαθμό που υπεραναπλήρωνε για την πτώση που παρατηρήθηκε κατά τη σωματική άσκηση.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τρέξιμο, σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης όπως η κολύμβηση και η ποδηλασία, είναι πιο ωφέλιμο για τα οστά, λόγω του βάρους που ασκείται στο σκελετό κατά την προπόνηση. Τα οφέλη του τρεξίματος είναι πιθανώς μεγαλύτερα για άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.


Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής Ενδοκρινολογίας, η οποία έλαβε χώρα στο Μόναχο.

 


Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 175 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα