Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», λοιπόν, όσο πιο δραστήριος είναι κάποιος στα 25 του χρόνια, τόσο καλύτερα λειτουργεί το μυαλό του, όταν φτάσει στα 50.
Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως, ακόμα κι αν αμελήσατε να γυμνάζεστε όταν ήσασταν νέοι, ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για να αρχίσετε να προστατεύετε τον εγκέφαλό σας.
Η ερευνητική ομάδα από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και άλλων κρατών εξέτασαν το θέμα, αναλύοντας στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από δείγμα χιλιάδων ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18 έως 30 ετών, στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν δήλωσαν συμμετοχή σε μια μεγάλη μελέτη για την καρδιά, την επονομαζόμενη μελέτη «Cardia».
Κατά την έναρξη της «Cardia», πολλοί εθελοντές υποβλήθηκαν σε ένα τεστ φυσικής κατάστασης, κατά το οποίο τούς είχε ζητηθεί να περπατούν ολοένα πιο γρήγορα σε κυλιόμενο διάδρομο έως ότου εξαντληθούν.
Η μέση διάρκεια μέχρι να φτάσουν οι εθελοντές στα όριά τους ήταν τα 10 λεπτά, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν μέτρια φυσική κατάσταση.
Οι ίδιοι εθελοντές, 25 χρόνια μετά, (τώρα έχουν ηλικία 43 έως 55 ετών) επανέλαβαν το τεστ. Οι περισσότεροι έφτασαν στα όριά τους πολύ νωρίτερα, με τη μέση διάρκεια της αντοχής τους να είναι κάτω από 7 λεπτά. Παράλληλα, υποβλήθηκαν και σε τεστ νοητικών λειτουργιών για να αξιολογηθεί η μνήμη, η κριτική ικανότητα και η ικανότητα λήψης άμεσων και σωστών αποφάσεων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι είχαν την καλύτερη φυσική κατάσταση τη δεκαετία του '80 επίμονα απέδιδαν καλύτερα στα νοητικά τεστ της μέσης ηλικίας απ' ό,τι όσοι είχαν κακή φυσική κατάσταση στα 25 τους.
Επί της ουσίας, για κάθε επιπλέον λεπτό που περνούσαν στα 25 τους πάνω στον κυλιόμενο διάδρομο, θυμούνταν τουλάχιστον μία λέξη περισσότερη στο τεστ της μνήμης κι έκαναν ένα λάθος λιγότερο στο τεστ των λέξεων και των χρωμάτων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, αν και η διαφορά αυτή μοιάζει μικρή, είναι πολύ σημαντική, διότι αντιπροσωπεύει περίπου ένα έτος διαφορά σε αυτό που θεωρείται φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου.
Πηγή:onmed.gr