ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:51:02μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
23
Δεκεμβρίου

Σταματήστε το γήρας με... τρέξιμο

Κατηγορία Fitness

Το τρέξιμο μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία του γήρατος, ακόμη και στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας (60 ετών και άνω).

Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν τα ποσά ενέργειας που δαπανούν άντρες και γυναίκες, οι οποίοι παρέμεναν δραστήριοι σωματικά στην ηλικία των 60-70 ετών.

 

Οι μισοί από αυτούς έτρεχαν τακτικά, ενώ οι υπόλοιποι περπατούσαν για τουλάχιστον μισή ώρα τρεις φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο.

 

Όσοι ήταν 69 ετών ή και μεγαλύτεροι και γυμνάζονταν κάνοντας τζόκινγκ κατανάλωναν την ίδια ποσότητα ενέργειας όταν περπατούσαν, όπως και ένας 20αρης. Όσοι προτιμούσαν το περπάτημα σε σχέση με το τρέξιμο δαπανούσαν περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας, όπως οι μεγαλύτερης ηλικίας μη δραστήριοι συνταξιούχοι και έως 22% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τους 20ρηδες.

 

Τα πλεονεκτήματα αυτά μπορεί να οφείλονται στα μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν μια χημική ουσία, γνωστή ως τριφωσφορική αδενοσίνη, η οποία δίνει την απαραίτητη ενέργεια στους μύες, προκειμένου να εκτελούν διάφορες εργασίες.


Όσοι ασκούνται τακτικά έχουν περισσότερα μιτοχόνδρια στα κύτταρά τους, τα οποία τους παρέχουν περισσότερη ενέργεια που τροφοδοτεί μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες.

 

«Το συμπέρασμα είναι ένα: το τρέξιμο διατηρεί τον οργανισμό νέο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση» εξήγησε ο καθηγητής Rodger Kram από το πανεπιστήμιο Boulder του Κολοράντο.

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο PLOS ONE.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 213 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα