Εκτύπωση αυτής της σελίδας
22
Ιανουαρίου

Υπαίθρια Άσκηση: Ευχάριστη, χρήσιμη και επικίνδυνη

Κατηγορία Fitness

Η υπαίθρια άσκηση τον χειμώνα μπορεί να είναι απολαυστική.

Το σίγουρο είναι ότι εκτός από την απόλαυση, η ήπια άσκηση λειτουργεί ως ασπίδα προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο κρυολογήματος και άλλων ιώσεων. Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική, ήπια φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των πιο συνηθισμένων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

 

Μπορείτε μάλιστα να γυμνάζεστε ακόμα και αν έχετε κρυολόγημα αφού αν ένας άνθρωπος έχει συνάχι ή "μπούκωμα", αλλά όχι πυρετό, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να προσαρμόσει την ένταση της άσκησης ώστε να μην επιβαρύνει υπερβολικά τον οργανισμό του.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ήπια άσκηση σε περίπτωση κρυολογήματος δεν επηρεάζει τη σοβαρότητα ή τη διάρκειά του. Αντιθέτως, αν έχετε πυρετό, ρίγη και πονάκια στο σώμα, να περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα και μετά να αρχίσετε βαθμιαία να γυμνάζεστε. Ειδάλλως, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν.


Παρ’ όλα αυτά, η άσκηση τον χειμώνα κρύβει και ορισμένους κινδύνους και για αυτό πρέπει λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις. Καταρχήν, το κρύο προκαλεί συστολή των μυών και για αυτό είναι απαραίτητη τόσο η προθέρμανση πριν την άσκηση όσο και η χαλάρωση μετά από αυτή.

 

Σημαντικός είναι επίσης ο εξοπλισμός. Να ντύνεστε σωστά ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τον χειμώνα υπαίθριες δραστηριότητες, όπως το τζόκινγκ και το βάδην και να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια ώστε να προφυλάσσετε τα πόδια σας από τα νερά και το κρύο.

 

Προσοχή χρειάζεται και η διατροφή. Καλό είναι να καταναλώνετε τρόφιμα και ροφήματα με πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σας στη διάρκεια της άσκησης.

 

Αν έλθετε αντιμέτωποι με το χιόνι, μία καλή άσκηση είναι να το φτυαρίσετε. Αρχίστε με αργό ρυθμό για να βελτιώσετε την αντοχή σας. Προσέξτε επίσης να μην τραυματίσετε τη μέση, τον αυχένα ή τους ώμους σας.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή το κρύο δεν αστειεύεται, καλό θα ήταν αν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα πριν να ξεκινήσετε την άθληση σε χαμηλές θερμοκρασίες να πάρετε τη γνώμη ενός γιατρού για τυχόν προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνετε. Η έκθεση στο κρύο μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα που ήδη έχετε.

 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το ψύχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και πήζει το αίμα, ενώ ο πάγος αυξάνει τους τραυματισμούς. Όταν κάνει κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται για να διαφυλάξουν θερμότητα, δυσκολεύοντας την καρδιά να στείλει αίμα σε όλο το σώμα. Όμως, τη μεγαλύτερη απειλή συνιστά το κρύο σε συνδυασμό με τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας καθιστά πιο ευάλωτους σε μολύνσεις.

 

 

πηγή: iatronet.gr

Διαβάστηκε 88 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)