ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 11:40:06π.μ.
20
Σεπτεμβρίου

Εμβόλιο – Όλο το σχέδιο για την τρίτη δόση: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι – Τι ισχύει για τους άνω των 60 και υγειονομικούς

Σημερα οι επισημες ανακοινώσεις για την τριτη δοση του εμβολιασμου. Η 3η δόση δεν θα είναι υποχρεωτική και όσοι προχωρήσουν και την κάνουν θα χρησιμοποιούν το ίδιο πιστοποιητικό εμβολιασμού που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα.

 

 

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

 

 

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης και η 3η δόση θα είναι με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού καθώς δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υποχρεωτικότητα. Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό κλείνονται ραντεβού για την τρίτη δόση και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 10.000 άνθρωποι.

 

Ποιοι κάνουν ή θα κάνουν την 3η δόση
Ήδη έχουν προηγηθεί οι ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή με την πλατφόρμα να έχει ανοίξει από τις 14 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν τα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, μετά την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που εξέτασε τα επιστημονικά δεδομένα.

 

Θα είναι μόνο με εμβόλιο mRNA
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson. «Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας», αυτό τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

 

Γιατί χορήγηση της 3ης δόσης στους άνω των 60
Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία. Με άλλα λόγια όσο πιο μεγάλος είναι κάποιος στην ηλικία και έχει περάσει πολύς χρόνος από την δεύτερη δόση τόσο πιο πολύ είναι ευαίσθητος απέναντι στον ιό. Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση οι ηλικίες αυτές έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να νοσήσουν και να πεθάνουν.

 

Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς
Πρόκειται για μια ξεχωριστή κατηγορία καθώς, από την μια έχουν ιστορικό έκθεσης στον κορονοϊό και από την άλλη είναι από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν. Έτσι, όπως ανέφερε και η κα Παπαευαγγέλου: «Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει».

 

 

Σκεπτικισμός για τον υπόλοιπο πληθυσμό
Τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ότι πρέπει άμεσα να χορηγηθεί η 3η δόση στον γενικό πληθυσμό. Το έχει εκφράσει άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέγοντας ότι είναι προτιμότερο οι φτωχές χώρες να πάρουν εμβόλια και να θωρακιστούν παρά να χορηγηθεί η αναμνηστική δόση στις χώρες που υπάρχει ήδη μεγάλο ποσοστό ανοσίας. Κι αυτό, γιατί στις φτωχές χώρες θα γεννηθούν νέες μεταλλάξεις ίσως και πιο μεταδοτικές και από την Δέλτα που είναι κυρίαρχη.

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

 

Διαβάστηκε 153 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα