Εκτύπωση αυτής της σελίδας
26
Δεκεμβρίου

‘Ερευνα: Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι ερευνητές δίνουν έμφαση στο «με μέτρο» στα συμπεράσματα της έρευνας.

Στον 103ο Ψαλμό του Προφήτη και Βασιλέα Δαυίδ ακούμε τον στίχο «οίνος ευφραίνει καρδίαν» και ίσως αυτός ο στίχος να ισχύει εντελώς κυριολεκτικά. Άλλωστε όχι μόνο το κρασί, αλλά και άλλα ποτά όπως το ουίσκι και κάποια λικέρ ξεκίνησαν την πορεία τους ως πόσιμα φάρμακα. Πλέον πίνουμε αλκοόλ για τις διασκεδαστικές του ιδιότητες, όμως όλο και περισσότερες νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι τελικά λίγο αλκοόλ, όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά κάνει καλό σε μια σειρά από παθήσεις.

 

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, όταν καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο, επιβεβαιώθηκαν παλαιότερες έρευνες οι οποίες υποστήριζαν ότι το αλκοόλ μπορεί να δράσει προληπτικά για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο αυτή η έρευνα είχε και μια νέα παράμετρο. Στο δείγμα συμπεριλήφθηκαν και άτομα που είχαν στο παρελθόν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους και τα αποτελέσματα αυτή της παραμέτρου ήταν ακόμα πιο ενθαρρυντικά.

 

 

Ασθενείς με ιστορικό εμφραγμάτων και παθήσεων του μυοκαρδίου που έπιναν 6gr αλκοόλ σε καθημερινή βάση εμφάνισαν μειωμένα ποσοστά επανεμφάνισης επιπλοκών και επιδείνωσης με νέα εμφράγματα και μάλιστα το ποσοστό αυτό φτάνει το 50%. Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάστηκε και στο προσδόκιμο ζωής και μάλιστα τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και σε όσους έπιναν λίγο παραπάνω φτάνοντας τα 8 gr αλκοόλ τη μέρα.

 

 

Σίγουρα τα 6gr αλκοόλ είναι μια πολύ μικρή ποσότητα, τόσο περίπου περιέχει μισό κουτάκι μπύρας ή μισό ποτήρι κρασί και σίγουρα δεν αποτελεί διαφήμιση του αλκοόλ για όσους δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Είναι περισσότερο μια παραδοχή πως το κόψιμο μαχαίρι δεν είναι η βέλτιστη επιλογή για κάποιον που έχει κάποιο πρόβλημα, αλλά και μια προτροπή για μικρότερη κατανάλωση σε όσους αντιμετωπίζουν κάποια καρδιαγγειακή κατάσταση.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 67 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)