ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 7:11:40π.μ.
11
Ιουλίου

Γιατί η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη καθώς μεγαλώνουμε

Οι συνιστώμενες ποσότητες κατανάλωσής της αναλόγως την ηλικία

 

Η πρωτεΐνη είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που λαμβάνει μεγάλη προσοχή στον κόσμο της υγείας και της ευεξίας, και για καλό λόγο. Η πρωτεΐνη εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης των μυών και της παροχής ενέργειας.

 

Η ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο κάθε μέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ακόμη και ο τρόπος ζωής του. Όμως, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να είναι επιβλαβής.

 

Οι συνιστώμενες ποσότητες κατανάλωσης πρωτεΐνης αναλόγως την ηλικία

 

Οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς έχουν περιγράψει τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες πρωτεΐνης για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Τα παιδιά κάτω των 4 ετών πρέπει να καταναλώνουν 13 γραμμάρια, τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών πρέπει να έχουν 19 γραμμάρια και τα παιδιά ηλικίας 9 έως 13 ετών πρέπει να τρώνε 34 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.

 

Kαθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνεται, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού φύλου. Οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν οι γυναίκες και τα κορίτσια ηλικίας 14 ετών και άνω να καταναλώνουν 46 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, ενώ τα αγόρια ηλικίας 14 έως 18 ετών θα πρέπει να έχουν 52 γραμμάρια την ημέρα, κατά μέσο όρο. Η ακριβής σύσταση, όμως, διαφέρει ανάλογα με το σωματικό βάρος, σημειώνει το Verywell Fit.

 

Καθώς οι άνθρωποι ωριμάζουν και γίνονται ενήλικες, η πρωτεΐνη γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη, όπως εξηγεί στο Verywell Fit η Dr. Carol Greenwood, καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

 

Ενώ οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν μια μέση ημερήσια πρόσληψη 46 και 56 γραμμαρίων πρωτεΐνης για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα, η Greenwood πηγαίνει λίγο παραπέρα, προτείνοντας ότι οι περισσότεροι ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω στοχεύουν στην κατανάλωση 60 έως 70 γραμμαρίων πρωτεΐνης κάθε μέρα, σημειώνει το Verywell Fit.

 

Γιατί η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη καθώς μεγαλώνουμε

 

Η πρωτεΐνη παίζει κρίσιμο ρόλο στη γήρανση. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο σημαντικές είναι οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές για τη διατήρηση της υγείας, σύμφωνα με το Kaiser Health News. Ο Wayne Campbell, καθηγητής επιστήμης της διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue, λέει στο KHN: «Ενώ η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης δεν πρόκειται να αποτρέψει εντελώς την απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία, η μη κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης μπορεί να είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας που κάνει τους ηλικιωμένους να χάνουν μυς πιο γρήγορα».

 

Οι γιατροί συνιστούν πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των ψαριών, των αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, σημειώνει το WebMD. Αν ψάχνετε για επιλογές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, εξετάστε τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 28 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα