ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 3:55:10μ.μ.
23
Ιουνίου

Η ιδανική δίαιτα για να χάσετε κιλά και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Πολλές είναι οι δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους, όμως αρκετές από αυτές δεν είναι υγιεινές ή μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και επικίνδυνες.

Στόχος είναι λοιπόν να επιλέξουμε μια δίαιτα που θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά και παράλληλα να προστατεύσουμε την υγεία μας.

 

Το στόχο αυτό φαίνεται να επιτυγχάνει η εξαιρετικά δημοφιλής δίαιτα 5:2, γνωστρή και ως δίαιτα των 2 ημερών, η οποία προτείνει περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων τις 2 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, τις 2 ημέρες αυστηρής δίαιτας η πρόσληψη θερμίδων πρέπει να μειώνεται στο 25% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια. Τις υπόλοιπες 5 ημέρες, συνιστάται ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρόγραμμα στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας μελέτης BRRIDE (Breast Risk Reduction Intermittent Diet Evaluation), τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Breast Cancer Research, η δίαιτα 5:2 είναι αποτελεσματική όχι μόνο για την απώλεια βάρους αλλά και για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο προωθεί μεταβολές στον ιστό του μαστού που προστατεύουν από την εκδήλωση καρκίνου.

 

Μία από τις θεωρίες που εξηγούν τη θετική επίδραση της δίαιτας 5:2 είναι ότι η στέρηση θερμίδων οδηγεί σε μειωμένη ροή σακχάρων προς τα κύτταρα του μαστού, με αποτέλεσμα αυτά να διαιρούνται με πιο αργό ρυθμό και να είναι λιγότερο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκινικά.

 

Στο πλαίσιο της δοκιμής που σχεδίασαν οι ερευνητές, μια ομάδα υπέρβαρων προεμμηνοπαυσιακών γυναικών που παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ακολούθησαν τη δίαιτα 5:2 για ένα μήνα. Οι ερευνητές έκαναν βιοψία μαστού στις συμμετέχουσες πριν και μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έχασαν περίπου 3 κιλά, ενώ οι μισές από αυτές παρουσίασαν μεταβολές στα κύτταρα του μαστού. Οι μεταβολές αφορούσαν τη διαδικασία παραγωγής πρωτεϊνών που καθιστούν τα κύτταρα πιο σταθερά και ανθεκτικά σε βλάβες, επομένως συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

 

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Μισέλ Χάρβι, από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Genesis του Μάντσεστερ, αναφέρει πως η απώλεια βάρους δρα προστατευτικά ενάντια σε αρκετές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, ωστόσο παρέμενε άγνωστο μέχρι σήμερα κατά πόσο ισχύει το ίδιο και για τις διακοπτόμενες δίαιτες, όπως η 5:2.

 

Η νέα μελέτη αποτελεί μέρος του ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος του οργανισμού Genesis, στόχος του οποίου είναι να αξιολογηθεί σε βάθος ο ρόλος της διατροφής και άλλων καθημερινών συνηθειών στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 151 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα