ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 7:11:53π.μ.
24
Μαρτίου

Μανιτάρια πορτομπέλο: Τα οφέλη τους για την υγεία

Πώς να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

 

Τα μανιτάρια έχουν μακρά ιστορία μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2017 στο Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα μανιτάρια μπορούσαν να δώσουν δύναμη στους πολεμιστές στη μάχη. Στην αρχαία Κίνα πίστευαν ότι τα μανιτάρια ήταν το μυστικό για τη διατήρηση της νεότητας. Οι Αιγύπτιοι, από την άλλη, πίστευαν ότι ο Όσιρις τους έδωσε το δώρο των μανιταριών και οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τα μανιτάρια ήταν η τροφή των θεών και, έτσι, τα κρατούσαν για ειδικές περιστάσεις.

 

Τα μανιτάρια πορτομπέλο που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν με φυσικό τρόπο. Καλλιεργήθηκαν τεχνητά τη δεκαετία του 1600. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-La Crosse και όσα αναφέρει το healthdigest.com, το μανιτάρι πορτομπέλο είναι το ώριμο, καφέ στέλεχος του Agaricus bisporus και έχει κάποια σπουδαία οφέλη για την υγεία.


Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

 

Τα μανιτάρια πορτομπέλο είναι πλούσια σε πολλά μέταλλα, όπως κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Είναι, επίσης, πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φολικό οξύ, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και η θειαμίνη, οι οποίες βοηθούν στην επεξεργασία της ενέργειας από την τροφή που τρώτε. Τα μανιτάρια έχουν, επίσης, εργοστερόλη, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη D2 όταν εκτίθεται σε υπεριώδες φως, σύμφωνα με μελέτη του 2013 στο PLOS One.

 

Η μελέτη αναγνώρισε τη σημασία της βιταμίνης D στη διατροφή για την υποστήριξη του κεντρικού νευρικού μας συστήματος. Οι νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές συχνά συνδέονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Επειδή τα μανιτάρια είναι καλή πηγή εργοστερόλης, η μελέτη αυτή επεξεργάστηκε τα μανιτάρια με υπεριώδες φως για να μετατρέψει την εργοστερόλη σε βιταμίνη D2 και στη συνέχεια τα αποξήρανε με κατάψυξη.

 

Στη συνέχεια οι ερευνητές χορήγησαν τα μανιτάρια σε ποντίκια για επτά μήνες, ενώ άλλα έλαβαν διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη D2. Τα ποντίκια που τρέφονταν με μανιτάρια παρουσίασαν βελτιωμένη μάθηση και μνήμη και μειωμένες ανωμαλίες που σχετίζονται με την άνοια.

 

Είναι γεμάτα προστατευτικά αντιοξειδωτικά

 

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι απόβλητα που απελευθερώνουν τα κύτταρα στο σώμα. Το σώμα μας υποφέρει από οξειδωτικό στρες αν δεν μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά αυτές τις ελεύθερες ρίζες, ενώ το οξειδωτικό στρες συνδέεται συχνά με πολλές χρόνιες ασθένειες. Τα μανιτάρια είναι φυσικά πλούσια στο αντιοξειδωτικό εργοθειονίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

 

Μια μελέτη του 2016 στο Plant Foods for Human Nutrition μελέτησε 37 άτομα που έτρωγαν 100 γραμμάρια (λίγο περισσότερο από ένα φλιτζάνι) μανιτάρια κάθε μέρα για 16 εβδομάδες. Τα μανιτάρια βοήθησαν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην αύξηση της αντιφλεγμονώδους ορμόνης αδιπονεκτίνης, η οποία βοηθά, επίσης, στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 στο Food Chemistry, τα μανιτάρια είναι, επίσης, πλούσια σε γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη μειώνει το οξειδωτικό στρες από την κακή διατροφή, το στρες και τις τοξίνες από το περιβάλλον μας. Σύμφωνα με το Healthline, η γλουταθειόνη μπορεί να βοηθήσει με την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη νόσο του Πάρκινσον, τα αυτοάνοσα νοσήματα και τη λιπώδη ηπατική νόσο.

 

Πώς μπορείτε να προσθέσετε τα μανιτάρια portobello στη διατροφή σας

 

 

Τα φρέσκα μανιτάρια πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες, επειδή μπορεί να χαλάσουν γρήγορα, ενώ είναι καλύτερο να τα διατηρείτε στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να τα μαγειρέψετε. Λίγο πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πορτομπέλο, πλύντε τα καλά με σκέτο νερό και βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας αφού τελειώσετε με το μαγείρεμά τους.

 

Τα μανιτάρια πορτομπέλο είναι μεγάλα, οπότε αν τα κόψετε σε χοντρά κομμάτια, μπορείτε να τα ψήσετε στη σχάρα ακριβώς όπως ένα μπιφτέκι. Μπορείτε, επίσης, να γεμίσετε τα μανιτάρια πορτομπέλο και να τα ψήσετε ή να τα μαρινάρετε σε ελαιόλαδο, ξύδι και τα αγαπημένα σας μπαχαρικά.

 

 

Τέλος, τα πορτομπέλο αποτελούν μια εξαιρετική γαρνιτούρα σε μια σαλάτα ή μπορείτε να φτιάξετε μια υπέροχη σούπα με φακές και μανιτάρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 27 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα