ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:08:09π.μ.
04
Οκτωβρίου

Νόμπελ Ιατρικής 2021 για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής

Απονεμήθηκε στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν

 

Nτέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν είναι οι δύο αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2021 για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής.

 

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας που απονέμει το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (985.000 ευρώ).

 

BREAKING NEWS:
The 2021 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded jointly to David Julius and Ardem Patapoutian “for their discoveries of receptors for temperature and touch.” pic.twitter.com/gB2eL37IV7

 

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2021

 

Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις τους «μας επέτρεψαν να καταλάβουμε πώς η θερμότητα, το κρύο και η μηχανική δύναμη μπορούν να ενεργοποιήσουν τα νευρικά ερεθίσματα που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο γύρω μας», ανέφερε η Ακαδημία.

 

«Αυτή η γνώση χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη θεραπειών για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου», συμπλήρωσε.

 

Ντέιβιντ Τζούλιους – Αρντέμ Παταπουτιάν: Ποιοι είναι οι επιστήμονες που κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής.

 

The seminal discoveries by this year’s #NobelPrize laureates in physiology or medicine have explained how heat, cold and touch can initiate signals in our nervous system. The identified ion channels are important for many physiological processes and disease conditions. pic.twitter.com/TxMTwSDHas

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2021

 

 

Ο Ντέιβιντ Τζούλιους, 65 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, χρησιμοποίησε την καψικίνη, ένα δραστικό συστατικό της πιπεριάς που προκαλεί το αίσθημα του καψίματος, για να εντοπίσει έναν υποδοχέα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που αντιδρά στη ζέστη.

 

Ο Αρντέμ Παταπουτιάν, καθηγητής στο Scripps Research της Καλιφόρνια και γεννημένος το 1967, χρησιμοποίησε από την πλευρά του κύτταρα ευαίσθητα στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα τάξη αισθητήρων που απαντούν στα μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

 

Η εβδομάδα των Νόμπελ συνεχίζεται στη Στοκχόλμη αύριο, Τρίτη, με τη φυσική και την Τετάρτη με τη χημεία, για να ακολουθήσουν τα πολυαναμενόμενα Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη και Ειρήνης την Παρασκευή – το τελευταίο είναι το μόνο που ανακοινώνεται στο Όσλο. Το πιο πρόσφατο Νόμπελ Οικονομίας θα κλείσει τα φετινά Νόμπελ την ερχόμενη Δευτέρα.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 71 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα