ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 3:10:54π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
11
Ιουνίου

Οι διατροφικές αντιθέσεις του καλοκαιριού

Η ζέστη και οι ιδιαίτερες συνθήκες περιβάλλοντος του καλοκαιριού δημιουργούν ορισμένα εύλογα ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με τη διατροφή μας. Ξεδιψάει καλύτερα το παγωμένο νερό; Τι να προτιμάμε όσον αφορά το αλκοόλ;

Τα πικάντικα επιτρέπονται; Και οι ειδικοί δίνουν τις εξηγήσεις τους.

 

Ροφήματα κρύα ή δροσερά


Τα πολλά παγάκια δεν συνιστώνται τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Τα παγωμένα ροφήματα δεν απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και επομένως δεν ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό. Γι’ αυτό όταν πίνουμε κάτι ιδιαίτερα παγωμένο, όχι μόνο δεν ξεδιψάμε, αλλά θέλουμε συνεχώς να πίνουμε κάτι για να ικανοποιούμε τη δίψα μας. Και όταν μάλιστα αυτό το κάτι δεν είναι νερό, αλλά αναψυκτικό ή κάποιο αλκοολούχο, τότε πέφτουμε και σε μια μεγάλη θερμιδική παγίδα.

Τι να κάνετε: Τα δροσερά και όχι παγωμένα ροφήματα είναι αυτά που θα ικανοποιήσουν το αίσθημα της δίψας και θα σας δροσίσουν. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι το νερό είναι μια καλή επιλογή και δρα ως «ψυκτικό μέσο» για τον οργανισμό, αλλά δεν αναπληρώνει επάξια τους χαμένους με τον ιδρώτα ηλεκτρολύτες. Οι φρέσκοι δροσεροί χυμοί φρούτων και λαχανικών, όταν καταναλώνονται με μέτρο θα σας ενυδατώσουν και θα σας εφοδιάσουν με απαραίτητους ηλεκτρολύτες, βιταμίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.


Ένα δροσερό κοκτέιλ ή ένα απλό ποτό


Κι εδώ η απάντηση δεν είναι αναμενόμενη. Τα κοκτέιλ παρόλο που τα προτιμάμε το καλοκαίρι έχουν ίση ή και μερικές φορές μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ και σε συνδυασμό με τη ζάχαρη που περιέχουν κάνουν πιο γρήγορη την απορρόφηση του αλκοόλ με αποτέλεσμα να προκαλείται και γρήγορη αφυδάτωση. Δεν είναι καθόλου καλή επιλογή για να ξεδιψάσουμε. Ειδικά, αν βρισκόμαστε σε θερμό περιβάλλον ή είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Και συγκεκριμένα το αλκοόλ αναστέλλει την έκκριση της αντιδιουριτικής ορμόνης, διεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες και προκαλεί αγγειοδιαστολή. Όλα αυτά έχουν αποτέλεσμα να πηγαίνουμε περισσότερο στην τουαλέτα, να ιδρώνουμε, να αφυδατωνόμαστε και να διψάμε ακόμα πιο πολύ.

Τι να κάνετε: Γενικά τα οινοπνευματώδη ποτά δεν αποτελούν καλό ενυδατικό μέσο. Ωστόσο, στο δίλημμα κοκτέιλ ή απλό ποτό, τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού η απάντηση είναι απλό ποτό (με την ίδια ή μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από ένα κοκτέιλ) και ακόμα καλύτερα μπίρα που έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

 

Ελαφρά ή πικάντικα και καυτερά φαγητά


Μπορεί η βαριά κουζίνα, η επιβαρημένη με πολλά λιπαρά να μην ενδείκνυται για τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού, τα πικάντικα και καυτερά φαγητά όμως όσο παράδοξο και αν ακούγεται βοηθούν. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας που προκαλούν δημιουργεί εφίδρωση και μαζί με την παράλληλη κατανάλωση νερού αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Τι να κάνετε: Μαγειρεύετε ελαφρά χωρίς πολλά λίπη, αλλά προσθέστε λίγο πιπέρι παραπάνω ή λίγο μπούκοβο στα φαγητά σας.


Ανάλατα ή αλατισμένα φαγητά


Μπορεί οι ειδικοί να λένε ότι θα πρέπει να προσέχουμε το αλάτι, ωστόσο με τη ζέστη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το καλοκαίρι μπορεί να είμαστε και λίγο πιο χαλαροί όσον αφορά στη χρήση του αλατιού, καθώς αυτό μας βοηθάει να αναπληρώσουμε πολύτιμα συστατικά που μπορεί να χάνουμε με τον ιδρώτα, όπως το νάτριο και το χλώριο. Ωστόσο, προσέχετε να είναι ελαφρώς αλατισμένα τα γεύματά σας αλλά όχι πολύ πλούσια σε λιπαρά και βαριά, γιατί ο συνδυασμός θα δυσκολέψει πολύ την πέψη με αποτέλεσμα έντονο αίσθημα αδυναμίας, υπνηλίας και επιβάρυνσης του οργανισμού. Εξαίρεση αποτελούν άτομα με υψηλή πίεση και με άλλα προβλήματα υγείας που επιβάλλουν γενικότερο περιορισμό του αλατιού.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστηκε 330 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα