ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 - 8:34:34π.μ.
12
Απριλίου

Οι διατροφικές « παγίδες» στο Πασχαλινό τραπέζι

Προσοχή στην καούρα και την δυσπεψία

 

Aυτό το Πάσχα θα θυμίζει κάτι από τον παλιό καλό καιρό. Φίλοι και συγγενείς θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, ζώντας στιγμές όπως χρόνια πριν. Ωστόσο αυτήν την περίοδο,υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγετε από τον έλεγχο, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ.

 

Ο κος Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center αναγνωρίζοντας τις παγίδες του Πάσχα, μας συμβουλεύει για το πως θα έχουμε ασφαλείς διατροφικές «διαδρομές».

 

Η μετάβαση από την νηστεία στην ομαλή διατροφή θα πρέπει να γίνει προσεχτικά. Τα άτομα που νηστεύουν, αποκλείουν από τη τροφή τους το κρέας, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και η διατροφή τους είναι κυρίως χορτοφαγική, με μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων από φρούτα, ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά. Την ημέρα του Πάσχα, η αλλαγή στην ποιότητα του φαγητού καθώς και η υπερβολική και απότομη πρόσληψη κρέατος, που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά ,θα οδηγήσει αρκετούς σε δυσπεψία, φούσκωμα και καούρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το στομάχι μας να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν αυτή την δυσάρεστη κατάσταση της καούρας.

 

Μερικές συμβουλές για να αποφύγετε την καούρα:

 

Μασάτε αργά.
Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες, Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.
Μην γεμίζετε υπερβολικά το πιάτο σας. Προτιμήστε μικρές μερίδες
Πίνετε άφθονο νερό.
Αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.
Αποφύγετε τα γλυκά που είναι εξίσου πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.
Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να κάνετε άλλες δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.
Μην καπνίσετε αμέσως μετά το φαγητό.
Πάρτε αλγινικά (όπως Gaviscon Double Action), που θα σας απαλλάξουν και θα σας ανακουφίσουν ταχύτατα από το αίσθημα της καούρας και της δυσπεψίας.Τα αλγινικά έχουν διπλό μηχανισμό δράσης: αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος και αφετέρου είναι τα μόνα που αναστέλλουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αντιμετωπίζουν δηλαδή ταυτόχρονα και αποτελεσματικά την καούρα, την δυσπεψία, την αναγωγή οξέος, την υπεροξύτητα και τον στομαχικό πόνο. Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματά τους είναι ότι η δράση τους ξεκινά άμεσα και διαρκεί έως 4 ώρες, ενώ καταπραΰνουν την καούρα σε 3 λεπτά από την λήψη τους. Είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των επίμονων μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα από εγκύους και ηλικιωμένους.

 

Για καλύτερη και σωστή δράση, θα πρέπει να λαμβάνετε το Gaviscon Double Action εντός μισής ώρας από τη λήψη του φαγητού.

 

Να μην παραλείψετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

 

Καλό Πάσχα σε όλους!

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 774 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα