ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 - 10:19:01μ.μ.

banner468x60

28
Μαΐου

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου – Μισό εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ και δεν το ξέρουν

Ακόμη και ένας μικρός βήχας που επιμένει, ειδικά σε καπνιστές, πρέπει να τους οδηγήσει στον ειδικό

 

Μισό εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γνωστή ως ΧΑΠ και δεν το γνωρίζουν, όπως σημειώθηκε στο συνέδριο της ελληνικής εταιρείας νοσημάτων θώρακος που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

 

«Υποδιαγνώσκεται η ΧΑΠ, διότι ο ασθενής δεν πήγαινε να κάνει ούτε σπειρομέτρηση. Μισό εκατομμύριο Έλληνες δεν ξέρουν ότι το έχουν» επιβεβαιώνει ο Ηρακλής Τιτόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας νοσημάτων θώρακος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ότι αυξήθηκαν οι διαγνώσεις των νοσημάτων θώρακος τα τελευταία τρία χρόνια, και ειδικά όσων πάσχουν από ΧΑΠ, καθώς οι ασθενείς, λόγω της πανδημίας, δεν αναζητούσαν ιατρική βοήθεια.

 

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι ακόμη και ένας μικρός βήχας που επιμένει, ειδικά σε καπνιστές, πρέπει να τους οδηγήσει στον ειδικό.

 

«Όσο αθώο και να το ακούτε το βηχαλάκι ή αντιλαμβάνεστε μια απλή δύσπνοια στην κόπωση, στην άσκηση, στο περπάτημα λίγων μέτρων ή παρατηρείτε αύξηση των πτυέλων, πρέπει να τα παρακολουθήσει γιατρός» επισήμανε ο πνευμονολόγος, Δρόσος Τσαβλής.

 

Οι ασθενείς με ΧΑΠ, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ενώ επισημαίνουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η έγκαιρη διάγνωση.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 52 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα