ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 9:23:38μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
12
Φεβρουαρίου

Πρόληψη καρκίνου: Οι 4 βασικές διατροφικές συστάσεις

Η συσχέτιση της διατροφής με τον καρκίνο αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί εντατικά τους επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες.

Απλές καθημερινές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο και προσεγμένο διαιτολόγιο που πιθανόν να αποτελέσει ασπίδα όχι μόνο κατά του καρκίνου αλλά και άλλων νοσημάτων.


Φρούτα και λαχανικά

Η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή προσφέρει προστασία από πολλούς τύπους καρκίνου, καθώς οι τροφές αυτές:


- Δεν περιέχουν κορεσμένα λίπη, τα οποία περιέχονται σε τροφές όπως το κρέας, το βούτυρο και το τυρί. Τα λίπη αυτά σε μεγάλες ποσότητες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή καρδιακών νοσημάτων.
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.


- Είναι πηγές χημικών ουσιών, όπως τα καροτινοειδή και τα φλαβονοειδή, τα οποία παρέχουν αντικαρκινική προστασία.


Φυτικές ίνες

Η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες προσφέρει σημαντική προστασία έναντι καρκίνων του εντέρου. Τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά περιέχουν σημαντικές ποσότητες ινών, οι οποίες είναι εξ ορισμού ανθεκτικές στην πέψη.


Δύο είναι οι βασικοί τύποι ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες στο νερό. Οι πρώτες βρίσκονται στα φρούτα, τα όσπρια και τη βρόμη. Χρησιμεύουν ως μέσο επιβράδυνσης της πέψης, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό το χρόνο να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι υπόλοιπες τροφές που λαμβάνονται. Τα χολικά άλατα, που αποτελούν παράγωγα χοληστερόλης, συμβάλλουν στον καταβολισμό των υδατοδιαλυτών ινών. Ως αποτέλεσμα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ελάττωση των επιπέδων των χολικών αλάτων (κατ΄ επέκταση και της χοληστερόλης), η οποία, σύμφωνα με έρευνες, πιθανότατα σχετίζεται με μεγαλύτερη προστασία από τον καρκίνο του εντέρου.


Οι μη υδατοδιάλυτες ίνες περιέχονται στα λαχανικά και στα ολικής αλέσεως σιτηρά. Αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, βοηθώντας στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας, καθώς και την ποσότητα αποβαλλόμενων συνδεδεμένων χολικών οξέων.


Και οι δύο τύποι ινών είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου και είναι εύκολο να προστεθούν στην καθημερινή δίαιτα με μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, όπως, για παράδειγμα, η επιλογή ψωμιού ολικής αλέσεως ή φρούτα με φλούδα, όπως το ροδάκινο.



Λιγότερα λιπαρά

Η επιλογή κατανάλωσης τροφών με λιγότερα λίπη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς:


- Διατροφή πλούσια σε λίπη έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνων, όπως του προστάτη, του εντέρου, του μαστού και του ενδομητρίου.


- Τροφές με πολλά λίπη έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.


- Οι τροφές που είναι φτωχές σε λίπη είναι συνήθως πλούσιες σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, οπότε το όφελος είναι διπλό.


Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει σχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, του οισοφάγου, του λάρυγγα και του ήπατος. Συνιστάται ο περιορισμός του σε ένα ποτό την ημέρα.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 340 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα